Arhitektid said ametnikult valeinfot

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnaraamatukogu ja kunstimuuseumi arhitektuurivõistluse võidutöö aastast 2011, nüüd kavandatakse selle asemel Vabaduse puiestee äärde parkimismaja.
Tartu linnaraamatukogu ja kunstimuuseumi arhitektuurivõistluse võidutöö aastast 2011, nüüd kavandatakse selle asemel Vabaduse puiestee äärde parkimismaja. Foto: Tõnu Laigu, Koit Ojaliiv, Mari Rass, Elo Kiivet, Asko Uukado ja Holden Vidas

Tartu linn on tühistanud Tartu kunstimuuseumi ja linnaraamatukogu ühishoone arhitektuurikonkursi tulemused, sest hulk töid ei vastanud tingimustele. Vähe sellest – selgub, et linn oli väljastanud tingimused vigasena.


Ühishoone konkursi senistele tulemustele tõmbas kriipsu peale arhitekt Emil Urbeli vaidlustus, kus konkursil ka ise osalenud arhitekt juhtis tähelepanu, et mitmed tööd, teiste hulgas parimaks kuulutatu, eksivad muinsuskaitse eritingimuste vastu.

Läinud reedel tühistas Tartu linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgenson juunikuise käskkirja pakkumiste vastavaks tunnistamise kohta. Võistlus oli korraldatud riigihanke vormis.

Uuele ringile

Nüüd algab võistlustööde hindamine otsast peale.

«Jätkame kõigi tööde uue analüüsiga,» ütles žürii esimees, Tartu abilinnapea Raimond Tamm. «Tehakse detailplaneeringule vastavuse analüüs ja kõigile muudele konkursi tingimustele vastavuse analüüs. Pärast seda koguneb žürii uuesti.»

Tartu linnasekretär Jüri Mölder on juhtumit kommenteerides öelnud, et žüriil on tingimustest hälbimise korral õigus kaalutleda, kui olulised on eksimused, kuid tähtis on kaalutlused ka protokollida. Seda ei tehtud.

Hämmastav avastus

Ent linnakodanik Kalle Kulbok avastas hämmastava tõsiasja, et mõnel juhul võisid arhitektid tingimuste vastu eksida ka tahtmatult, sest linn oli konkursimaterjalide paketti liitnud detailplaneeringu vananenud variandi.

Kulbok rääkis, et ta ei suutnud mõista, miks arhitektuurikonkursil osalenud arhitektid ei olnud järginud detailplaneeringu menetlemisel kompromissina sätestatud arhitektuurinõuet: «Kompenseerimaks vaadete vähenemist Magistri tn hoonestusele, tuleb uushoonestuse visuaalne ja mahuline liigendus näha ette sellisena, et see haakuks naaberhoonete hoonefrondiga ning sobiks ajaloolisesse linnaruumi.»

Tingimuste hulgas oli planeeringu versioon 25. veebruarist 2009, linna kodulehel olev kehtiv planeering pärineb läinud aasta augustist. Vanas versiooni viidatud lõiku ei ole.

«Arhitekti kohus on vaadata, kas tema töö on õigusaktidega kooskõlas, aga kui ta on saanud linnaarhitektilt paketi, pole arhitekti asi hakata kahtlema, et Tartu linnaarhitekt on lihtsalt suli ja saadab neile mingisuguse oma nägemuse detailplaneeringust,» ütles Kulbok. «Mina kahtlustan, et see asi võis olla ka teadlik, kogu protsessis oli tema vastu kompromissi sõnastamisele.»

Linnajuhtidele ja veel mitmele adressaadile saadetud

e-kirjas lisab ta: «Ent isegi juhul, kui mu kahtlus ei leia kinnitust, on vähemasti tegemist ennekuulmatult räige hooletusega linnaarhitekti poolt.»

Ajalehele ütles Kulbok, et võib-olla oleksid arhitektid ignoreerinud ka kehtivas planeeringus sätestatut, aga kõnealusel juhul ei antud neile võimalustki. «Mitte üksnes žüriile, aga ka osalejatele on kott pähe tõmmatud,» lausus Kulbok.

Tartu linnaarhitekt Tiit Sild on puhkusel ja polnud eile kommentaarideks kättesaadav. Vormiliselt vastutas võistluse korraldamise eest linnavarade osakond.

Osakonna juhataja Kunnar Jürgenson väitis, et vandenõu kahtlustada ei ole põhjust. «Arvan, et eksitus tuli sellest, et planeeringuvaidlus kestis pikalt. Pakett pandi kokku enne, kui planeering kehtestati.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles