Jäätmejaam saab lõpuks kindla koha

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sepa turu taha tuleb jäätmejaam, mis võtab enda alla 12 530 ruutmeetrit. Vasakule ehitatakse hoidlahoone ning paremale, praegu liivaga täidetavasse turbaauku tuleb konteinerite plats.
Sepa turu taha tuleb jäätmejaam, mis võtab enda alla 12 530 ruutmeetrit. Vasakule ehitatakse hoidlahoone ning paremale, praegu liivaga täidetavasse turbaauku tuleb konteinerite plats. Foto: Sille Annuk

Suure või väikse koormaga jäätmejaama sõitvad tartlased ei pea tuleval aastal Ropka linnajaos enam mõtlema, kuhu see asutus viimati kolis, sest vajalik koht kerkib nüüd Turu tänavale linna maale.

Sepa turu uue osa juurest viib turu taha ilus uus asfalttee, millel praegu sõidavad jäätmejaama betooni ja muud vajalikku vedavad suured masinad. Oma elu ära elanud mööbli, külmikute ja teiste elektriga töötavate abiliste tasuta kokkukogumise hoone on katuse all, aga mitte veel valmis.

«Parajasti käib hoidla sooja poole põranda valamine,» andis tööjärjest ülevaate uut jäätmejaama rajava firma Merko Tartu objektijuht Janek Paavel.

305-ruutmeetrise hoidla sooja poolde tulevad töötajate kontori- ja olmeruumid ning väike remonditöökoda.

Ootamatu turbakaevandus

«Jaama tänava jäätmejaamas käib juba mitu aastat sinna toodud asjade parandamine ja see on hästi vastu võetud,» selgitas Tartu linnavalitsuse keskkonnateenistuse juhataja Ülle Mauer. «Miks mitte ka siin mõni tugitool ära parandada ja mõistliku hinna eest müüki panna.»

Jäätmejaama ehitus algas juunis ja nagu ehitusel ikka, tuli siingi ette ootamatusi.

Selgus, et hoidla ette jääv konteinerite plats tuleb kõigepealt tohutuks auguks kaevata, sest see maa-ala varjas kahe meetri paksust turbakihti, mille peale oli veetud ehitusprahti.

Ettearvamatu turbakaevandamine panebki jäätmejaama aasta lõpuks valmimise küsimärgi alla: kui talv kannatab tulemisega, siis saab ehitaja kõik ära asfalteerida ja jäätmejaam hakkab uue aasta alguses tööle.

Varane talv lükkab asfaltimise kevadesse ja avamise suve algusse.

Kunded juba kohal

Jäätmejaama ehitamist korraldab Tartu linna ning Tartu valla ja Ülenurme valla rajatud MTÜ Tartumaa Jäätmearendus. Jaama rajamiseks vajalikust 666 000 eurost suurem osa tuleb Keskkonnainvesteeringute Keskuse kaudu euroliidu ühtekuuluvusfondist, 15 protsenti panustas Tartu linn.

«Uue jaama suur pluss on see, et see on linna maal ja jääb kindlasse kohta paigale,» märkis Ülle Mauer. «Ropka linnajaos on jäätmejaam olnud kahel rendipinnal. Pärast Jalaka tänavasse kolimist vähenes jaama külastatavus kõvasti. Mõni ei leidnud uut kohta üles, mõni pidas seda raskesti ligipääsetavaks.»

Turu tänaval on uude jäätmejaama teed juhatav silt juba üleval. Teisipäeval käisid seal ka esimesed kliendid: ehitusobjektile sõitsid noored oma autoga, külmik peal. Objektijuht Janek Paavel juhatas nad Jalaka tänavale.

Jäätmejaamad

• Mullu käis Jaama tänava jäätmejaamas 14 955 ja Jalaka tänava jäätmejaamas 2693 klienti.

• Jaama 72c jäätmejaamas võeti eelmisel aastal vastu 22 t ohtlikke jäätmeid, 213 t biolagunevaid aiajäätmeid ja 89 t suuremõõtmelisi jäätmeid.

• Jalaka tänava jaama toodi mullu veidi enam kui 11,2 t ohtlikke jäätmeid ja 79 t aiajäätmeid.

Allikas: Tartu linnavalitsuse keskkonnateenistus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles