TÜ raamatukogu ehitushange nurjus

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli raamatukogu direktori kohusetäitja Malle Ermel näitas eile maja tehnosüsteemide väsimuse iseloomustamiseks üht lapitud veetorudest.
Tartu Ülikooli raamatukogu direktori kohusetäitja Malle Ermel näitas eile maja tehnosüsteemide väsimuse iseloomustamiseks üht lapitud veetorudest. Foto: Margus Ansu

Energiasäästu nimel tehtav Tartu Ülikooli raamatukogu ehitushange kukkus esimesel katsel läbi, sest kõik neli laekunud pakkumist ületasid aktsiaseltsi Riigi Kinnisvara teatel nende eeldatud maksumuse.

Riigi Kinnisvara kommunikatsiooni- ja turundusjuht Madis Idnurm kinnitas, et ettevõte eeldas sobiva pakkumise saamist 4,4 miljoni euro piiresse.

Tegelikkuses kujunes odavaimaks 6,2 miljoni eurone pakkumine, üks firma rehkendas aga raamatukogu soojustamise ning kütte- ja ventilatsioonitööde kogukuluks koguni 8,7 miljonit eurot.

Idnurme sõnul loodab Riigi Kinnisvara saada lähema kuu jooksul kokku uue, kärbitud töömahtudega hanke dokumendid ning hanke ka välja kuulutada.

Esmalt tuleb aga esitada rahandusministeeriumile investeeringute kava muutmise ettepanek.

Mõeldav ajutine sulgemine

Ülikooli raamatukogu direktori kohusetäitja Malle Ermel tunnistas, et tal pole veel aimugi, kui palju oodatav ehitamine biblioteegi tööd häirib ja lugejate keskendumist raskendab.

Millised ruumid ja kui kauaks tuleb kasutajaile sulgeda ning kui palju seisab ees ajutisi ümberkolimisi, selgub Ermeli sõnul ilmselt alles siis, kui Riigi Kinnisvaral on ehitajaga leping sõlmitud ning raamatukogule tööde ajagraafik kätte antud.

«Ennekõike puudutab kolimine lugemissaale,» rääkis Er­mel. «Teenindame lugejaid nii hästi-halvasti, kui on võimalik. Osa teenindusest peame ilmselt kokku leppima erialaraamatukogudega.»

Ermel arvas, et enim raskeneb töö raamatukogus vana ventilatsioonivõrgu lammutamise ning uue torustiku paigalduse ajaks.

«Oleks ideaalne, kui neid töid saaks teha suvel, kui raamatukogu kasutamine on kõige tagasihoidlikum, aga ma ei välista ka seda, et raamatukogu on juulis-augustis kinni,» arutles Ermel. «Teadustöö tegemist see palju ei takista, sest enim kasutatavad teadusajakirjad on meil elektrooniliselt kättesaadavad, samuti suur hulk teatmeteoseid ja monograafiaid.»

Raamatukogu on kulukaim

Üle Eesti kokku on Riigi Kinnisvara aktsiaseltsi nimekirjas 480 avalikus kasutuses hoonet, mida CO2 saastekvoodi müügist energiasäästlikumaks muudetakse. Eeldatav energia kokkuhoid ning kütte- ja elektrikulude vähendamine peaks küündima kuni 25 protsendini.

Investeeringute summa on ligi 146,5 miljonit eurot ehk 2,3 miljardit krooni. Tartu Ülikooli raamatukogu on enam kui 21 000-ruutmeetrise tööde mahuga objektide nimekirjas konkurentsitult kulukaim. Madis Idnurme sõnul järgnevad näiteks välisministeeriumi ja rahvusraamatukogu hoone Tallinnas.

Algselt pidi TÜ raamatukogu soojustushange lõppema 7. septembril, kuid lükati Id­nur­me selgitusel tosin päeva edasi konkursil osalenud firmade palvel.

CO2-tööd arvudes

• Eestis CO2-kvoodi arvelt ümber ehitatavaid ja soojustatavaid avalikus kasutuses hooneid 480.

• Investeeringute kogumaht on ligi 146,5 miljonit eurot, kõik tööd peavad olema valmis 2012. aasta lõpuks. Praeguseks on valmis kümme hoonet.

• Eeldatav energia kokkuhoid pärast ehitustööde lõppu on neis hooneis kuni 25 protsenti.

Allikas: AS Riigi Kinnisvara

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles