Miks läheb Tartu maratonil osalemine tunduvalt kallimaks?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Maraton.
Tartu Maraton. Foto: Margus Ansu

Miks on Tartu maratonil ja neliküritusel osalemine tuleval aastal tunduvalt kallim kui tänavu?

Vastab klubi Tartu Maraton sekretariaadi juht Aet Nurk:

Kui kogu ümbritsevat elu vaadata, siis kõik kallineb. Me ei tõsta suusamaratoni osalustasu lihtsalt niisama. See on meil aastaid olnud ühesugusel tasemel ja hinnatõus on paratamatu.
 
Meile on tõesti tulnud pahaseid vastukajasid inimestelt, kes hakkasid ennast pärast rattamaratoni järgmiseks hooajaks kirja panema. Neile tundus väga ülekohtune, et nüüd on nelikürituse pikkade distantside paketi hind 120 eurot, eelmisel aastal aga oli 80 eurot. Paraku ei anta endale aru, mida see pakett sisaldab.

Mullu oli neli üritust – suusamaraton, jooksumaraton, rattaralli ja rattamaraton. Tänavu on osalejaile lisaks neile neljale veel üks omal vabal valikul – kas rulluisumaraton või uue üritusena lisanduv linnamaraton. Seega on 120 eurot viie ürituse osavõtumaksud.  

Üksikuna võttes kerkis vaid suusamaratoni hind. Teiste osalejatasu jäi samaks.

Talvemaratonil tõusis jah esimese vooru hind pikal distantsil 10 ja lühikesel 5 eurot. On ka arusaadav, et sellistel talvedel, nagu meil on olnud, on ka rajategemise kulud suuremad. Klubi Tartu Maraton üritusi ei toetata riigieelarvest, paraku tuleb osalejatel see harrastus ise kinni maksta.

Klubi on katsunud hoida raja sõidetava terve selle aja, kui lumi maas. See ei ole ühe päeva lõbu. Inimene, kes tuleb rajale vaid ühel päeval aastas, võib tõesti öelda, et miks mina pean teiste treeningute või lustimise eest maksma, aga paraku ühiselu on ühiselu.  

On rida asju, mis kuuluvad püsikuludesse. Alates haaknõeltest, numbrikinnitustest, numbrimärkidest, toidutalongidest, kilekottidest diplomite ja reklaammaterjalide, ratta- ja suusakleebiste, kiipide, võistluskeskuse üldkulu ning kulutusteni rajale-tehnikale välja.

Või siis näiteks nelikürituse medal. See tuleb meil üldeelarvest, selle eest neliküritusel osaleja eraldi ei maksa. Metall aga kuigi odav ei ole. Ja lastesõitudel meil ju osavõtumaksu pole, kulud aga küll. Seega toetab iga täiskasvanu ka lapsi.

Võtame veel tänuüritused ja nelikürituse hooaja lõpetamised – ka need on kulu.

Tartu Maratoni osalemistasud

2011  63 km / 31 km

• I registreerimisvoor 30 eurot / 20 eurot

• II voor 40/25

• III voor 60/40

• Nelikürituse pikkade distantside pakett 80 eurot.

2012  63 km / 31 km

• I voor 40/25

• II voor 50/30

• III voor 80/50

• Nelikürituse pikkade distantside pakett (4+1) 120 eurot.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles