Võsavillemid laastavad lambakarju

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huntidele kõlbas Vasula lambakarjast söögiks vaid üks loom, kuus lammast murdsid võsavillemid lihtsalt maha. Lisaks lõppesid maha kaks rängalt viga saanud lammast.
Huntidele kõlbas Vasula lambakarjast söögiks vaid üks loom, kuus lammast murdsid võsavillemid lihtsalt maha. Lisaks lõppesid maha kaks rängalt viga saanud lammast. Foto: Keskkonnaameti Jõgeva-Tartu regioon

Tartu- ja Jõgevamaal on tänavu huntide nahka läinud juba üle poolesaja lamba. Seni viimase rüüsteretke tegid võsavillemid Tartu vallas Vasulas, kus otsa sai kümmekond lammast.

Vasulas endise ühismajandi suurte lautade juures elavat enam kui 70 peaga lambakarja rappisid hundid ööl vastu esmaspäeva. «Pühapäeva õhtul oli kõik korras, aga esmaspäeva hommikul kella kuueks oli neil töö juba tehtud,» rääkis Vasulas hobi korras lambaid pidav mees, kes ei soovinud oma nime ajalehes avaldada.

Tema lambakari on vabakäigul, mis tähendab, et loomad lähevad ise oma tahtmise järgi lauta või koplisse, mida piirab üsna võimsa pingega elektrikarjus. Majapidamised jäävad lammastest paarisaja meetri kaugusele.

Hundid murdsid Vasulas seitse ja vigastasid rängalt kolme lammast, kellest kaks olid eilseks maha lõpnud. Vähem või rohkem on räsida saanud veel kümmekond looma.

«Jahimehed arvasid, et vanad hundid õpetasid siin kutsikaid murdma,» märkis peremees. «Nad olid ette võtnud ilusad suured loomad ja need lihtsalt maha murdnud.»

Mõni päev varem, ööl vastu 9. septembrit lasid võsavillemid kihvad käiku Jõgevamaal Tabivere vallas Kärksi külas Siiri Suiste ligi sajapealises lambakarjas, kus otsa sai üks loom.

«Hundid on tänavu meie karjas käinud mitu korda,» rääkis Siiri Suiste. «Suve alguses olid lambad kodust kaugemal ja leidsime ka sealt luid.» Kodu juures karjamaal murdsid hundid esimese lamba 24. ja teise 26. augustil. Ööl vastu läinud reedet lisandus kolmas.

«Ega oskagi huntide vastu midagi teha,» ütles Siiri Suiste. «Karjamaal on meil üle meetri kõrge võrkaed, aga nad tulevad sellest läbi. Tuleb hakata öösel laudauksi kinni hoidma.»

Peale huntide teevad maal kurja teisedki metsalised. «Oleme ka kährikute ja rebastega kimpus, neid on väga palju,» märkis Siiri Suiste. «Suve alguses viisid rebased mul ühe ööga laudast ära viisteist kana.

Hommikul olid ainult suled ja kaks kana korjust maas, kõik teised kanad olid läinud.»
Keskkonnaameti Jõgeva-Tartu regioon on võsavillemite rüüsteretkede piiramiseks andnud Saadjärve ja Amme jahiseltsile septembriks huntide küttimise eriloa. Seni pole jahimehed ühtki hunti tabanud.


kas teate?

Murtud lambad
•    Tartumaal on hundid sel aastal Tartu, Meeksi ja Vara vallas murdnud 33 ja haavanud 12 lammast. Jõgevamaal on Jõgeva, Palamuse ja Tabivere vallas murtud 23 ja haavatud 10 lammast. Paljud haavata saanud lambad heitsid hinge.
•    Huntide nahka läks 25. augustil ka üks Põltsamaa vallas elanud koer.
•    Tartumaal on 3723 ja Jõgevamaal 3065 lammast.

Allikad: keskkonnaameti Jõgeva-Tartu regioon, põllumajanduse registrite ja
informatsiooni amet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles