Koidu keskus sulgeb oktoobrist noortetoa

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Schotter.
Anne Schotter. Foto: Sille Annuk

Kuigi suve alguses lootis Koidu keskuse juhataja Anne Schotter, et nende majas asuvat avatud noortekeskust ei pea sulgema, koidab sellele siiski varsti viimane tegutsemispäev.

Avatud noortekeskusele sai saatuslikuks tuleohutusbüroo hinnang – kuna Koidu lastekodu asub tuld kartvas hoones ja ohutusnõuete järgi ei tohiks lapsed selle teisel korrusel elada, pidid nad kolima esimesele korrusele.

Sellel korrusel tegutseva lastehoiu soovitasid ametnikud viia hoovi peal asuvasse hoonesse, kus on avatud noortekeskus.

Praegu noortekeskus küll veel tegutseb vaikselt, kuid vaid septembri lõpuni ja ainult ühes ruumis. Sellisel kujul jätkamine ei tulnud kõne alla.

«Ma kardan, et oleks siiski väga kitsaks läinud, sest lapsi on palju ja selles ühes toas on ka päevakeskus,» rääkis Schotter, et tingimused ei olnud kõigi tegevustega praegusel kujul jätkamiseks piisavad ning tuli teha valus sulgemisotsus.

Keskusi on piisavalt

Linnavalitsuse noorsooteenistuse juhataja Kristel Altosaar arvas, et kui kõik nende toetatavad noortekeskused täidavad vajalikke funktsioone, siis ei anna Koidu keskuse kadumine kuigi valusalt tunda. On ju Lille maja avatud noortekeskus Koidu tänava omast vaid kiviviske kaugusel ning ka Tähe keskus ei jää kuigi kaugele.

Altosaare arvates peaks noorsootöö olema tulevikus ikkagi seal, kus noored isegi – tänavatel, kaubanduskeskustes, internetis.

«Kõik noored ei mahu nagunii kunagi noortekeskuste karpidesse, pigem peaks noorsootöötajad minema sinna, kus on noored, ja pakkuma seal neile noorsootöö võimalusi,» rääkis Altosaar.

Pilvine on aga ka Tähe noorteklubi kaugem tulevik. Praegu asutakse Tähe tänaval E-kaubamaja vastas Forseliuse gümnaasiumi kõrval vanas lasteaiahoones, kuid laste rohkuse tõttu on linnal mõte teha sellest hoonest taas lasteaed.

Noorteklubi juhatuse liige Triin Raudoja rääkis, et mingit ametlikku teavet pole veel tulnud. Neile on teada, et kui linn leiab raha maja remondiks, peavad nad välja kolima, kui aga raha ei leita, pikendatakse lepingut veel üheks aastaks.

Kindlasti saavad noored seal tegutseda alanud hooaja lõpuni. Mis saab edasi, selgub, kui on kinnitatud linna järgmise aasta eelarve.

Raudoja sõnul võib see tähendada praegusel kujul tegutseva Tähe noorteklubi lõppu, sest uusi samade võimalustega ruume pole linnal pakkuda.

Keskuse võib päästa see, kui linn remonditööde hinda liiga kõrgeks pelgab ja jätab maja mittetulundusühingule, millele tervisekaitseamet seab palju vähem nõudmisi kui lasteaiale.

Tulevik helge

Anne Schotter eelistab vaadata asju helgest küljest – noortekeskus tuleb küll sulgeda, kuid see-eest on nüüd rohkelt ruumi lastehoiule.

Ka teised tuleohutusbüroo tehtud ettekirjutused on täidetud. Kolm lastekodulast on juba alumisele korrusele ümber kolitud ja üks veel kolida ning suve alguses suurima probleemina tundunud kallid tuletõkkeuksed on linna toetusel ostetud ja paigaldatud, kaugelt enne tähtajaks olnud aastalõppu.

Avatud noortekeskused
Linna toetusel tegutsevad keskused, mis pakuvad linna nõutud kaheksat tegevust:
• Anne noortekeskus
• Lille maja
• Tähe noorteklubi
• Skatehall

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles