Tartu Ülikoolil õnnestus maailma parimate ülikoolide edetabelis tõusta

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone
Tartu Ülikooli peahoone Foto: Margus Ansu / Postimees

Maailma parimaid ülikoole reastava QS World University Rankings eile avaldatud värske edetabel näitab, et Tartu Ülikool on oma positsiooni parandanud ja liikunud poolesaja koha võrra ülespoole.

Ainsa Eesti ülikoolina pääses Tartu Ülikool viit protsenti maailma parimaid ülikoole reastavasse nimistusse kolmandat aastat järjest. Valimisse kvalifitseerunud enam kui 2000 hinnatud ülikooli seas on TÜ mulluse 551–600 koha asemel nüüd tõusnud 500–551 parima sekka, vahendas ülikooli pressiesindaja.

Eluteaduste ja meditsiini valdkonnas on Tartu Ülikool 381. kohal. Tabel toob eraldi esile ka TÜ kõrge akadeemilise reputatsiooni ning hea maine tööandjana.

QS Rankingu hinnangut kommenteerinud Tartu Ülikooli rektor Alar Karis märkis, et kui 2009. aastal rõõmustas ülikooliperet esimese Eesti ülikoolina nii kõrgetasemelisse tabelisse pääsemine, siis nüüd on oluline maailma parimate ülikoolide seas järjepidevalt oma positsiooni parandada.

«Edetabel pole kunagi olnud eesmärk omaette, kuid rõõmustav on näha, et ülikooli kõrge teadus- ja õppetöö tase toob meile üha enam rahvusvahelist tunnustust maailma tippude seas. See on oluline nii meie tudengitele ja akadeemilisele perele kui ka Eestile tervikuna,» leidis Karis.

QS World University Rankings edetabeli koostamisel on arvestatud akadeemiliste juhtfiguuride ja kõrgkoolide juhtide küsitlust, üliõpilaste ja õppejõudude suhtarvu, ülikooli kui tööandjat, teaduspublikatsioonide tsiteerimist, välisõppejõudude ja –tudengite osakaalu.

Sel aastal andis ülikoolidele oma hinnangu üle 33 000 akadeemilise figuuri ja üle 16 000 töötaja.

Edetabelit juhib teist aastat järjest Cambridge’i ülikool, teisel kohal on Harvard ja kolmandal Massachusettsi tehnikainstituut. Järgnevad Yale’i ja Oxfordi ülikoolid. Balti riikidest on peale Tartu Ülikooli tabelis veel Vilniuse ülikool.

Edetabelit saab näha siit.

Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) andmeil on maailmas üle 12 000
ülikooli. Nende põhjal sünnib ka viie protsendi maailma edukaimate ülikoolide edetabel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles