Pere viib kuulajad alguse valgusesse

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Sünteri pereansambel, 
«Alguse valguses», 
salvestised kontsertidelt, 2011.
Aleksander Sünteri pereansambel, «Alguse valguses», salvestised kontsertidelt, 2011. Foto: SCANPIX

Pärimusmuusik Aleksander Sünter on varemgi vaadanud maailma peale nii, et see paistab talle teistsuguses valguses kui argipäeviti. Ta on lasknud äranähtut ka kuulajatel vaimusilmaga vaadata, vahendajaks lõõtspill, kitarr, muud pillid ja oma hääl ansamblites Oort ja Vara.

Mees, naine ja lapsed

Augusti alguses on valminud CD «Alguse valguses», milles Sünteri Sass laulab ja mängib koos perega. Tema naine Tiina mängib klaverit ja laulab, väiksed lapsed – tütred Hiie-Helena ja Liisa-Katariina ning poeg Olev Mattias – laulavad ning mängivad metallofoni ja parmupilli. Kolmes loos osaleb elektriklaveril Toomas Jõks ansamblist Oort.

Laulud ja klaveripalad on pere salvestanud Eesti mitmes kirikus. Seepärast annab plaat edasi ka pühakodade erinevat akustikat. Kõik 14 lugu tulevad kuulajate ette lihvimata, aga selle võrra elavamalt. Plaadil on muu hulgas üllatuslikult isegi Beethoveni ja Schuberti loomingut, kummaltki üks tuntuim helitöö. Sisu poolest jäävad aga kõlama Sünteri Sassi autorilaulud.

Oma viisides ja sõnades laseb muusik paista seda, mida ta on näinud alguse valguses, mida ta on leidnud enese sisse vaadates, millele ja kellele loodab ning mille eest on tänulik.
Ellu ja enesesse süüvimiseks on Sünteri Sassil olnud viimasel viiel aastal väga valus põhjus. Nimelt on ta elanud teadmisega, et tal on ajus kasvaja. Mullu detsembris tuli arstidel operatiivselt sekkuda.

Tuleb imeks panna

Meditsiinilise statistika järgi tuleb lugeda imeks, et Aleksander Sünter suutis suve hakul koos pereansambliga ette võtta kontsertide sarja seitsmes kirikus Tallinnast ja Tartust Saaremaani.
Ja ime on ka äsja valminud plaat ning mitmel pool Eestis – sealhulgas Tartu raekoja saalis – augustis plaati tutvustavad esinemised.

plaat

Aleksander Sünteri pereansambel,
«Alguse valguses»,
salvestised kontsertidelt, 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles