Kaido Iste: hoolivus ja tähelepanelikkus

, Lõuna prefektuuri liiklusjärele-valvetalituse vanemkomissar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ristmik.
Ristmik. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Alates esmaspäevast on linnatänavatel ja eriti ülekäiguradade juures näha mõnevõrra rohkem politseinikke kui tavaliselt, sest juba aastaid pöörab politsei kooliaasta eel ja alguses suuremat tähelepanu eeskätt liikluse rahustamisele.

Seekordne maanteeameti ja politsei ühiskampaania kestab 25. septembrini ning erilise luubi all on kiiruspiirangutest kinnipidamine, liiklejate käitumine ülekäiguradadel ning jalakäijate ja jalgratturite käitumine.

Tuletame siis koos meelde mõned põhitõed, seda enam, et vahepeal on kehtima hakanud uus liiklusseadus.

Sõidukijuhid peavad alati arvestama vähem kaitstud liiklejatega. Selleks tuleb ülekäigurajale lähenedes vähendada kiirust, parkida ülekäigurajast kaugemale kui viis meetrit, pöörete sooritamisel lasta läbi eesõigusega kergliiklejad ja arvestada, et ülekäigurada ei ole peatumiseks-parkimiseks.

Tehke lapsele selgeks tulevane koolitee, mõistlik oleks koos lapsega see ühiselt kas või mitu korda läbi käia ja liiklusohtlikke kohti tutvustada. Sõiduteed tuleb ületada üldjuhul ikka ülekäigurada kasutades ja veenduda, et autojuht on sõiduteele astuvat jalakäijat märganud.

Väga ohtlik on lapse teele kiirustamine tee ääres seisvate sõidukite varjust, sest autojuht ei näe rooli tagant kasvult pisikest last. Asulavälisel teel tuleb liikuda vasakul teepoolel, et jalakäijale oleksid vastutulevad sõidukid aegsasti näha ja nad saaksid ohtu ennetada.

Meeles tuleks pidada ka seda, et lapsi autoga kooli tuues  ei väljuks nad autost tänava- või teepoolsest uksest, vaid ikka kõnnitee- või teepeenrapoolsest, mis on tunduvalt ohutum.

Kindlasti tuleb jälgida, et kõik autos viibijad oleksid kinnitatud turvavööga, vajaduse korral tuleb kasutada turvavarustust. Uue liiklusseaduse kohaselt ei tohi sõiduautos enam last süles hoida.
Bussiga kooli sõitvatele lastele tuleb selgitada, et sõiduteed ei tohi ületada bussi eest, vaid bussi tagant ja soovitatavalt ikka siis, kui buss on peatusest juba lahkunud.

Lähenev sügispimedus nõuab kindlasti helkurite kandmist, uus liiklusseadus nõuab neid ka asulates.

Kõik alla 16-aastased jalgratturid peavad kandma teel sõites kaitsekiivrit. Politsei tähelepanekud näitavad aga seda, et paljud lapsed kiivrit ei kanna ning kiivrikandmist peavad nõudma eelkõige lapsevanemad ise. Pimedal ajal teel sõites peab jalgrattal põlema ees valge ja taga punane tuli, ainult helkurist enam ei piisa.

Lõuna politseiprefektuuri liiklusliini numbrile 14 900 helistades saab teatada kõigist õigusrikkumistest liikluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles