Tamme koolis alustab viis esimest klassi

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamme gümnaasiumi õpetajad Ülle Ruul (vasakult), Kaja Kiho, Malle Pehk, Mall Vooder ja Margit Saar (puudub pildilt) võtavad täna oma käe alla üle saja uue koolijütsi.
Tamme gümnaasiumi õpetajad Ülle Ruul (vasakult), Kaja Kiho, Malle Pehk, Mall Vooder ja Margit Saar (puudub pildilt) võtavad täna oma käe alla üle saja uue koolijütsi. Foto: Sille Annuk

Esimest korda taasiseseisvunud Eestis alustab tänasel tarkusepäeval Tamme gümnaasiumis kooliteed viis esimest klassi, millest üks peab ruumipuuduse tõttu koolis käima teises vahetuses.

Kaksteist aastat Tamme gümnaasiumi juhtinud Toomas Mälksoo püüdis uut olukorda hinnata ratsionaalselt. «Mis seal ikka nii väga teistmoodi. 1. september on ikka 1. september,» lausus Mälksoo ning lisas, et klassikomplektide arv ei sõltunud kooli tahtest.

«Eelmise sügise prognoos eeldas kolme klassi, aga siis hakkas tormiline sissekirjutamine kooli piirkonda, mis tipnes viie klassiga. Kõik lapsed on Tamme gümnaasiumi piirkonnast ja meil ei olnud valikut,» rääkis Mälksoo, kelle sõnul oli kõige keerulisem tunniplaani koostamine. Asja tegi raskemaks seegi, et ka gümnaasiumiosas alustab tänavu tavapärase kahe asemel neli klassitäit õpilasi.

Selle kõige pärast pidi kool tänavu tööle panema teise vahetuse, kus esialgu käib vaid üks esimene klass. «Ise nimetame seda päevaseks vahetuseks,» lausus Mälksoo. Õpilased tulevad kooli kella 10 ja 12 vahel ning kella kolmeks peaks olema tunnid lõppenud.

Kuna vabu klassiruume ei jätku, pidi kool loobuma ka pikapäevarühmast.

Rõõm ja mure käsikäes
«Vaatame murega tulevikku, sest kui järgmisel aastal kordub sama, siis küll ei tea, mis saab. Ruumi jääb ju veel vähemaks, aga eks me siis mõtleme edasi,» sõnas Mälksoo, kuid rõhutas siiski ka õpilaste arvu kasvu positiivset poolt.

«Teistpidi peab ju rõõmustama, kui lapsi on palju, ning ma ei ütleks, et see nii väga mure on. Viimaste aastatega õpilaste arv koolis aina vähenes, nüüd on toimunud oluline kasv,» rääkis kooli direktor.

Samamoodi tundsid suure hulga laste üle siirast rõõmu kõik viis esimese klassi juhatajat Kaja Kiho, Mall Vooder, Ülle Ruul, Margit Saar ja Malle Pehk.
«See ikka parandab meie enesetunnet väga ja näitab, et oleme niivõrd hinnatud kool,» lausus Pehk, kelle sõnul toovad väga paljud Tamme gümnaasiumi vilistlased oma lapsed endisesse kooli tagasi.
Ka tekkivas teises vahetuses ei näinud õpetajad suurt probleemi.

«Ma ei nimetakski seda teiseks vahetuseks. Me lihtsalt alustame kolmandast tunnist ja see on koolipäeva alguseks väga hea aeg. Osa vanemaid panigi oma lapsed meelega sinna klassi, kuna see sobib neile rohkem,» selgitas Pehk, kes on olnud Tamme gümnaasiumis pedagoog juba 15 aastat ning lisaks klassijuhatamisele peab veel kooli huvijuhi ametit.

Ka kõik teised klassijuhatajad on juba staažikad õpetajad. Näiteks Mall Vooder töötab Tamme gümnaasiumis 1980. aastast alates. Pehki enda esimese lennu õpilaste lapsed lähevad nüüd juba esimesse ja teise klassi.

Koolis parem kui kodus
Eile algavaks kooliaastaks õppeklassides veel viimaseid ettevalmistusi teinud õpetajad kinnitasid ühest suust, et lähevad uuele õppeaastale vastu rõõmuga, ega muretsenud, kas uutest koolijütsidest jõud ikka üle käib.

«Oleme lapsevanematega ja lastega juba kaks korda kohtunud ja neile väga meeldis siin. Mõni laps ei tahtnudki tutvumispäeval enam koju minna ja kui selline tunne jääb koolist, siis see on ju suurepärane,» lausus Kaja Kiho.

Peale Tamme gümnaasiumi alustab täna Tartus viie esimese klassiga kooliaastat ka Kivilinna gümnaasium, kus see on viimastel aastatel üsna tavaline olnud. 
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles