Kas Fortumi katlamajade müük mõjutab Tartu soojamajandust?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Veeber.
Tiit Veeber. Foto: TPM

Kas Soome riigifirma, Põhjamaade ühe juhtiva energeetikafirma Fortumi väidetav otsus müüa Eestis oma kaugküttekatlamajad mõjutab kuidagi ka Tartu soojamajandust?

Vastab Fortum Tartu ASi juhatuse liige Tiit Veeber:

Ei. Ei mõjuta. Tuleb aru saada, et Fortum tegeleb Eestis kahe ettevõttega: üks on Fortum Tartu AS, mis on täiesti eraldiseisev ettevõte, ja teine on Fortum Termest AS, mis haldab üle Eesti 103 katlamaja, mida ta kõiki peale Pärnu elektrijaama püüab müüa. Fortum Tartu on Fortum Termestist täiesti eraldiseisev ettevõte, millest 40 protsenti kuulub Gigale ja 60 protsenti Fortumile.

Kas Fortum Tartu võiks olla huvitatud Fortum Termesti katlamajade ostmisest?

Mitte mingil juhul. Kui mina alustasin 1972. aastal soojamajandusega, siis oli täpselt 103 katlamaja. Nüüdseks on meil neid ainult kuus. Rohkem ei ole vaja. 1972. aasta kordamine ei tule kõne allagi. Seal ei ole bisnist, ainult üks sotsiaalbisnis. Jamasid on nii palju, kui iga katlamaja on eri vallas – muudkui käi ja kakle kõigiga ja vaata, mis sa saad.

See, et Fortumil oli nii palju katlamaju, on Eestile olnud korralik abiprogramm, mille nad nüüd ära lõpetavad. Äriliselt on igal juhul kasulikum tsentraalne süsteem. Kujutage ise ette, kui palju peab töötajaid olema, et kõiki katlamaju eri kohtades üleval pidada.

Nii et Fortum Tartu pole huvitatud ühegi katlamaja ostust ning Fortum Termesti otsus ei mõjuta Tartut kuidagi?

Ei, mitte kuidagi. Tartus jääb kõik samamoodi, nagu on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles