Toimetised annavad koolist ülevaate

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hugo Treffneri gümnaasiumi direktor Ott Ojaveer võib oma kooli vilistlaskoguga igati rahul olla. Selle juht Indrek Ilomets on koostöös Mart Oravaga pannud muu hulgas aluse HTG Toimetistele, mille esimene väljaanne ilmus kolm aastat tagasi.


Gümnaasiumi 125. aastapäeva eel tuli trükikojast teine väljaanne.

Pealkirja alla «Õpime elu jaoks» mahub peaaegu 180 lehekülge asjalikke kirjapanekuid, mis käivad aastate 1990–2008 kohta. Toimetiste esimene väljaanne lehitses kooli ajalugu aastatest 1883–1990.

Nagu märgib trükivärvilõhnalise raamatu sissejuhatuses direktor, talletab juubeliväljaanne kahe aastakümne pöördelisi sündmusi.

«See on aeg, mil kanname taas ametlikult Hugo Treffneri nime,» lisab ta. «Nagu me nüüd hästi teame, elas Tref­foonia vaim inimeste südames edasi – tänu sellele oligi võimalik aastakümneid hiljem Hugo Treffneri gümnaasium taastada.»

Kuidas Tammsaare-nimeline Tartu 1. keskkool sai endale russitsismist vaba nime, kirjutab Toimetiste uues väljaandes Helmer Jõgi, toonane direktor. Ta kirjutab ka tulekahjust 16.
novembril 1998. Väljaandesse lisatud pildivalikus on jäädvustatud see õnnetus kahel pildil.

Ülejäänud osa raamatust käsitleb kooli tegevust õpetamise ja ka huvialade harrastamise vaatevinklist. Omaette väärtusliku osa moodustavad Hugo Treffneri gümnaasiumi lõpetanute nimed klasside kaupa aastatel 1991–2008.

Veel parema ülevaate koolist, millele pani aluse Hugo Treffner, saab see, kellel on lisaks Toimetiste kahele väljaandele veel neli raamatut.

Need on «Treffoonia 110» (ilmunud Tartus 1993), Arno Niitme mälestusteos «Noorus ja kooliaastad Treffoonias» (California, 1983), «Treffoonia 1883–1978: HTG mälestusteos» (New York, 1977) ja «Hugo Treffneri Gümnaasiumi 50 aasta juubelialbum» (Tartu, 1933).

Raamat

«Õpime elu jaoks: Hugo Treffneri Gümnaasium 1990–2008», HTG Toimetised II, koostanud Uve Saar, toimetanud ja trükiks ette valmistanud Mart Orav, Tartu, 2008, 215 lk. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles