Kus häda kõige suurem, seal teip kõige lähem

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Josh Merle Tootsi joonistus

Soovitasin ükspäev noorel kolleegil mantli lahtitulnud alaääre teibiga kinni panna… ja terve toimetus naeris nagu koerad.

Aga mis siin siis naljakat on – häda teeb inimesed väga leidlikuks ja kui hakkasin oma sõprade peale mõtlema, tuli meelde veel palju pealtnäha ogaraid, kuid tegelikult lihtsaid geniaalseid nõkse pakiliste probleemide kiireks lahendamiseks. Kolleegid naersid neid kuuldes veel rohkem ja reporter Martin Pau soovitas kõik kirja panna. Mõeldud, tehtud.

Naerge pealegi, kuid ärge hädas unustage, et pead ja lihtsaid vahendeid saab koos väga edukalt kasutada.

----------------------------------------------------

Teip, millest see lehekülg alguse sai, on tõeline taeva kingitus. Lisaks seeliku või palitu alaääre kiirele kinnitamisele võib sellega ka rõivastesse tulnud väiksemaid auke lappida.
Üks mu sõbranna parandas teibiga ära ka ahju, kui see hirmsasti suitsu sisse ajas. Ainult pottsepp oli pärast pahane, sest liimi jälgi oli ahjupottidelt raske ära saada.

Teip on hinnas ka meeste hulgas: tean kohvikut, kus on mitu seinalampi kinnitatud just selle kuldaväärt vahendiga. Tõsi, aeg-ajal laseb mõni teibiriba end seina küljest lahti ning lamp ähvardab külastajatele pähe kukkuda. Kuid visa majandusmees on seni alati enne lambi kaelasadamist uue teibiribaga kohale jõudnud.


Aknaklaasid saab kiiresti klantsima autoklaasi puhastusvahendiga.


Ka närimiskumm sobib asjade parandamiseks, ausõna. Mu kursuseõel hakkas jupsima nõudepesumasin. Tuli remondimees, kes teostas defekteerimise ehk leidis vea üles ja võttis selle eest 300 krooni. Parandama ta masinat ei hakanud: viga olevat nii kallis, et uus masin tulevat odavam.
Kursuseõde proovis siis õnne asjatundmatu mehega. See ronis masinasse, leidis vea tasuta üles ning kõrvaldas selle kuhugi auku nätsu toppides. Nii pesi masin nõusid veel mitu aastat.


Kui saapad on katki läinud ja lasevad vett läbi, võib kilekotid jalga tõmmata. Nii jäävad sokid kindla peale kuivaks ja probleemi nagu polekski.

   
Seenenuga on tark umbes poole meetri pikkuse pesukummi külge siduda ning kinnitada kumm korvi külge. Kui olete eriti hajameelne, võite ka korvi enda külge kinni siduda. Siis on küll kindel, et metsas midagi vajalikku ära ei kao.


Kui on pähkliisu, aga pole pähklitange, saab pähkleid purustada ukse vahel.


Väiksed kilekotid on igavene nuhtlus. Kuid need võib korralikult kokku voltida, panna näiteks Mynthoni karpi ja pista sellega käekotti. Väike kilekott on suurepärane abimees vihmase ja lopase ilmaga: näiteks võib sinna torgata porri kukkunud kinda ja bussi minnes on hea selle sisse pista tilkuv vihmavari.

Ei lähe kaua aega, kui soki kanda tuleb auk, kuid selle kõrvalt on ju sokk terve! Tean mitut kokkuhoidlikku inimest, kes keeravad auguga kanna labajala poole ning kannavad taas terve kannaga sokki edasi.


Pika säärega saapad kipuvad koridoris pikali kukkuma. Need püsivad hästi püsti, kui säärtesse torgata saapalusikas. NB! Saapalusikas toetab saapa säärt vaid sel juhul, kui kinnitada see pesulõksuga selle külge.


Aias kinnasteta umbrohuga heideldes roheliseks läinud käed saab kiiresti puhtaks peotäie punaste sõstardega. Pigistage need plödiks ja hõõruge sellega natuke aega käsi. 

Mõnikord tabab meid päeval lausa surmauni, aga tunnikeseks tukastuseks pole kiire töö kõrvalt kuskilt aega võtta. Kuid töö pole jänes ning mõne minuti saame endale puhkamiseks ikka lubada. Et tukastus pikaks ei veniks, heitke selili, tõstke ühe jala suure varba peale teise jala kand ning laske silm looja. Varbauni ei kesta kunagi kaua, heal juhul vaid paar minutit, ja ärkate hulga värskemana kohe, kui ülemine jalg maha kukub.

Isegi kõige parem pesupulber ei võta rõivastelt kõiki plekke välja. Aga ärge heitke meelt! Võtke köögist kraanikausi pealt nõudepesuvahend Fairy, sortsutage vahendit plekile, hõõruge pisut, pistke riidetükk pesumasinasse ja peske seda nagu ikka. Enamasti saate plekist priiks.

Kui mökerdate end aga õliseks või tavotiseks, kihutage tanklasse. Seal müüakse rasvaeemaldit-puhastusvahendit, mis võtab rõivastelt välja asfaldi-, teesoola-, määrde- ja õliplekid. Kindel, kodus järele proovitud.


Kui valgele seinale või lakke tuleb taevas teab ise kuidas inetu kriim või plekk, pole vaja kohe tõtata remonti tegema. Plekid ja kriimud võib üle tõmmata valge hambapastaga. Jõukohane igale naisele!

Vahel lapsed karjuvad nagu ratta peal, mitte miski ei aita. Aitab siiski! Pange õrnalt oma sõrm karjuva lapse suu peale, justkui kuss tehes. Nii hakkab laps suu asemel hingama läbi nina ja ta rahuneb.

Mu boheemlaslikul sõbral kiskusid ühtede pükste viigid nii kiiva, et see oli isegi boheemlasele liig. Mees andis pükstele korrektse välimuse haaknõeltega, millega kinnitas püksid viike pidi oma ketside külge. 

Kontoriinimeste elu on lausa meelakkumine, sest probleemide lahendamiseks on palju käepäraseid vahendeid. Jooksma hakanud sukasilmi saab peatada liimiga. Kampsuni lahti hargnenud küljeõmbluse võib lõnga asemel osavalt läbi põimida sirgeks painutatud kirjaklambriga. Veel lihtsam on seda auku lappida aga klammerdaja abil.

Teatrisse või kontserdile minnes on hea pista põske piparmündikomm. Nii püsib suu niiske ning te ei hakka saalis teisi oma köhaga häirima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles