Teater hakkab välja juurima vägivalda

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VAT-teatri foorumteater tegutseb VAT-teatri juures alates 1999. aastast. Sihtrühmaks on olnud koolinoored.
VAT-teatri foorumteater tegutseb VAT-teatri juures alates 1999. aastast. Sihtrühmaks on olnud koolinoored. Foto: VAT-teater

Uuel aastal alustab Tartu koolitusfirma Juunika Koolitus üle-eestilist projekti koolivägivalla vähendamiseks, appi on kutsutud ka kümme aastat siinmail tegutsenud foorumteater.


Peaaegu igas koolis on käinud mõni psühholoog rääkimas kiusamisest. Üldjuhul on tegemist ühepoolse loenguga, mille lapsed järgneva vahetunni saginas kiirelt unustavad.

Foorumteatri töötoas käsitletakse aga konkreetse rühma probleeme, küsimuste esitamisega tuuakse välja valupunktid ja üritatakse neid lahendada.

Foorumteater abistab

Etendustel käivad jokkeri (etenduse läbiviija) juhtimisel mängimas professionaalid, inimesed, kes on foorumteatri meetodiga varem tutvunud, kuid koolide töötubades kasutatakse kohalikku materjali ehk sama rühma õpilasi.

Jokkeri ülesanne on esitada keerulisi küsimusi, mitte lugu noortele ette rääkida.
Juunika Koolituse projektis foorumteatri osa vedav Piret Soosaar peab foorumteatri edu saladuseks seda, et lastele ei minda ette ütlema, mida ja kuidas nad tegema peavad.

«Meie asi on esitada küsimusi, probleeme hakkavad nad ise tõstatama ja ka ise lahendama.
Tihtipeale teab vaid  sihtrühm ise, milles on probleem ja kuidas seda lahendada,» on aastatepikkuse VAT-teatri foorumteatris osalemise kogemusega Soosaar kindel.
Töötuba ise võib kesta isegi kuni 2,5 tundi, vaid 5–10 minutit sellest kulub probleemetendusele, ülejäänud aeg läheb laste ja rühma tundmaõppimisele.

Õpetajate koolitus

Lisaks õpilastele koolitatakse ka õpetajaid. Kuni kuue tunni pikkuse õppetöö eesmärk on anda pedagoogidele põhiteadmised koolikiusamisest: miks lapsed halvasti käituvad, kuidas kaaslasi kiusatakse, millised on ohvriks langenu iseloomulikud tunnused ning mida selle kõigega peale hakata.

Koolitused algavad jaanuaris ja kestavad aprillini, seejärel tehakse kokkuvõtted, mille põhjal saaks samalaadseid projekte teha ka edaspidi.

Juunika Koolituse tegevjuhi Kristina Jürgensohni sõnul on seni registreerunud õppeasutused eelistanud peamiselt õpilaste koolitamist: «Praeguse säästurežiimi ajal on raha kõigil piiratult ja seetõttu nad teevad valiku lihtsalt, kas üks või teine.» Koolid tunnistavad, et probleem on olemas, kuid selle lahendamiseks ei osata midagi ette võtta, pole ka kellegi poole pöörduda.

Tartust on avaldanud soovi kindlasti osaleda Tamme gümnaasium ja Herbert Masingu kool, veel 3-4 kooli on äraootaval seisukohal, teadmata, millised on järgmiseks aastaks eraldatavad rahasummad.

Foorumteater

• Foorumteater kui sotsiaalteater on osalus-, kaasav, interaktiivne ja dialoogiteater. Foorumteater on üks osa Brasiilia teatriuuendaja Augusto Boali 1960. aastatel väljatöötatud rõhutute teatri (The Theatre of The Oppressed) süsteemist, mille eesmärk on aidata taastada inimestevahelist dialoogi, et nad võiksid tervislikumalt oma huvide ja õiguste eest seista ja ühiseid lahendusi otsida.
• Käsitletavaid teemasid: vägivald (koolis, kodus, tänaval jt keskkondades ilmnevates suhetes), sõltuvusained, varastamine, diskrimineerimine eri tasanditel jne.
Allikas: www.vatteater.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles