Ahhaa rahvas ehitab elektrijaama

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahhaa teaduskeskuse leiutaja Tanel Linnas (vasakul) ja leiutaja abiline Matis Averin tegid eile lõuna ajal lahti suure kasti ja uurisid järele, missugune näeb välja ja kuidas töötab Ahhaa maja ette üles seatav tuuleturbiin.
Ahhaa teaduskeskuse leiutaja Tanel Linnas (vasakul) ja leiutaja abiline Matis Averin tegid eile lõuna ajal lahti suure kasti ja uurisid järele, missugune näeb välja ja kuidas töötab Ahhaa maja ette üles seatav tuuleturbiin. Foto: Margus Ansu

Eile pärastlõunal sõitis Ahhaa teaduskeskuse kevadel uksed avanud maja ette kopamees, kes alustas ettevalmistusi tuulest ja päikesest energiat tootva hübriidjaama masti vundamendi valamiseks.

Paar tundi varem tegid Ahhaa leiutaja Tanel Linnas ja leiutaja abiline Matis Averin lahti juba paar kuud oma õiget aega oodanud suure kasti. Sellega toodi piiri tagant Tartusse meile harjumuspärasest tuuleturbiinist tublisti erinev vertikaalteljeline turbiin.

«Masti ehitus hakkab pihta ja turbiinilt on tarvis tolm maha pühkida,» naeris Tanel Linnas.
Nali naljaks, tegelikult on teaduskeskuse rahval tõsi taga. «Tahame oma väikse jaamaga inimestele näidata, et taastuvenergiat saab mitmel viisil,» põhjendas Ahhaa juhataja Tiiu Sild hübriidjaama rajamist. «Tulin hiljuti Austriast ja seal on igal endast lugupidaval perel päikesepaneelid katusel. Loodame, et meie jaam annab ka Eesti kodudele eeskuju.»

Vaikne turbiin
Ahhaa tehnikadirektor Mairo Hirmo selgitas, et arhitektuuribüroos Künnapu & Padrik OÜ projekteeritud sõrestikmasti otsa seatakse üles 120-kilone tuuleturbiin, mille tipp jääb maapinnast 18,5 meetrit kõrgemale.

«Meie soetatud turbiin on toodetud kasutamiseks sisemaal, kus tuul puhub enamasti väikese kiirusega,» rääkis Hirmo. «See töötab vaikselt, kahe meetri kaugusel turbiinist pole mingit müra kuulda.»

Elektrit suudab turbiin toota juba siis, kui tuule kiirus jääb alla kahe meetri sekundis. Keskmise tuulekiirusega 5 m/s oleks aastane elektrienergia väljund umbes 700 kWh.

«Keeruline on öelda, kui palju tuuleturbiin energiat toodab,» märkis tehnikadirektor. «See sõltub paljudest asjadest, näiteks tuule kiirusest, turbiini asukohast, masti kõrgusest ja ümbritsevatest hoonetest.»

Sõrestikmasti lõunakülge paigaldatakse üheksa päikesemoodulit, ühe mooduli võimsus on kuni 65 vatti.

Monitor näitab tulemusi
Tuulest ja päikesest saadav energia hakkab valgustama jaama masti, ülejäänud energia kogutakse akudesse. Hiljuti tuli Ahhaa töötajatel mõte teha oma maja juurde Tartu esimene elektriautode laadimisjaam, mis saaks samuti tuule ja päikese energiat kasutada.

Ahhaa majja seatakse üles monitor, kust huvilised saavad vaadata, kui palju energiat toodab parajasti tuul ja kui palju päike. Ka ühendatakse hübriidjaama külge väike ilmajaam, mis annab külastajatele teada, kas näiteks vihm on lakanud.
Ahhaa maja ette ringväljakule tuleva hübriidjaama mast valmib septembri lõpuks. 
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles