Kaotatud asju saab politseist kätte neid kirjeldades

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roosi tänaval on keegi juuni alguses kaotanud kiiruspiirangu liiklusmärgi.
Roosi tänaval on keegi juuni alguses kaotanud kiiruspiirangu liiklusmärgi. Foto: Lõuna prefektuur

Vihmaveetoru, mängupüstol, naiste käekott, pika säärega saapad ja pudel viina, seljakott õngedega ning album näitlejate piltidega – just sellist kraami on keegi ära kaotanud ning keegi leidnud ja politseisse viinud, et asjad omanikuni jõuaksid.

Keskmiselt tuuakse politseisse 35 leitud asja kuus. Vahel on see arv väiksem, vahel suurem, kuid erinevusi põhjendavaid tegureid Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peitel välja ei toonud.

Leitud asja on politseisse viia väga lihtne ning seda saab teha igaüks. Peale kontaktandmete andmist ja eseme leiukoha ütlemist muid toiminguid täita pole vaja.

Samas on olnud ka juhus, mil ese on jäetud politseimaja ukse taha – üks selline asi oli diskoripult koos kõlariga.

Omanikuta asjad

Tartu konstaablijaoskonna vanemkomissar Kert Kotkas selgitas, et leitud eset hoitakse politseilaos täpselt üks aasta. Kui selle aja jooksul pole keegi asja vastu huvi tundnud, annab politsei selle üle kohalikule omavalitsusele ja siis realiseerib omavalitsus selle vastavalt seadusele.

«Kõigepealt vaatame asjadele otsa. Mis kõlbab, anname ära, mis ei kõlba, läheb jäätmekeskusesse,» rääkis Tartu linnakantselei õigusteenistuse vanemjurist Helle Uusorg.

Jalgrattaid, rollereid ning hea väljanägemisega jalatseid, riideid ja kotte on antud lastekodudele. Määrdunud ja kasutuskõlbmatud asjad visatakse ära.

Kord juhtus ka nii, et politseist jõudis linnavalitsusse kaks fotoaparaati. Üks neist leidis juba omaniku. Teine ootab oma saatust, sest linn lasi selle üle vaadata ning selgus, et töötab küll.

Praegu on oma järge ootamas ka hulk jalgrattaid, mis juunis politseist tulid. Seekord saavad need endale lasterikkad pered.

Eriline info

Et ei juhtuks seda, et leitud asja saab endale võtta vale inimene, soovitas Kotkas inimestel politseile anda varastatud eseme kohta spetsiifilist infot, näiteks jalgratta raaminumbri või elektroonikavidina seerianumbri. Nii saab kindel olla, et kaotatud asi jõuab õige omanikuni.

Kotkas rõhutas ka, et meelde tasuks jätta esemete detailne kirjeldus.

«Kui tegu on hinnalisema esemega, siis oleks veelgi parem, kui tänasel digiajastul saaks teha oma väärtuslikumast varast jäädvustused ning neid turvalises kohas säilitada,» selgitas ta.

Jalgrataste puhul tuleks kindlasti alles hoida selle dokumendid.

Kotkas manitses inimesi ka aususele, sest vastavalt asjaõigusseadusele on 50 eurot see piirmäär, millest alates ei tohi inimene enam leitud eset endale jätta, vaid see tuleb igal juhul üle anda politseile.

Näiteks kui inimene leiab ratta ja jätab selle endale, siis see tähendab, et ta on kellegi sõiduvahendi ebaseaduslikult omastanud. Võõra vara omastamist menetletakse karistusseadustiku alusel.

Kaotatud ja leitud
• Informatsiooni Tartu polit-seijaoskonnas olevate
leidude kohta saab telefonilt 730 8819 ning politsei- ja piirivalveameti koduleheküljelt.
• Kui inimene avastab politsei leidude seast talle kuuluva eseme, siis tuleks helistada nimetatud telefoninumbril ja kokku leppida aeg, millal esemele järele tullakse.
Allikas: Kert Kotkas, Tartu konstaablijaoskond

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles