Tartuff algab skandaalse filmiga

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu armastusfilmide festival «tARTuFF».
Tartu armastusfilmide festival «tARTuFF». Foto: Kalev Saar

Arvult kuuenda armastusfilmide festivali Tartuff avab Taani režissööri Lars von Trieri skandaalne katastroof-armastusfilm «Melanhoolia». Lisaks näeb festivali vältel hulgaliselt värskeid filme aga ka kinoklassikaks kujunenud linateoseid.

«Melanhoolia» esilinastuse eel tänavusel Cannes'i festivalil nimetas von Trier end naljatades hingelt natsiks ning väitis hingesugulust Adolf Hitleriga. Seepeale kuulutas festival ta persona non grataks.

Trieri film ise räägib aga luksuslikust pulmapeost imeilusas häärberis. Samal ajal ligineb Maale planeet Melanhoolia.

Tartuffi veebilehe teatel püstitatakse 8. augustiks Tartu Raekoja platsile 1600 istekohaga Eesti suurim vabaõhukino, mille ekraani suuruseks on 20 x 25 meetrit. Kuuel õhtul ja ööl näeb sellelt 12 mängu- ja dokumentaalfilmi.

Raekoja platsi põhiprogrammis näeb publik teiste hulgas ka tunnustatud hiina filmirežissööri Zhang Yimou tänapäevastatud Romeo ja Julia lugu «Viirpuu all», kanada wunderkindi Xavier Dolani stiilset retrofilmi «Kujuteldav armastus», legendaarse saksa lavastaja Werner Herzogi poeetilist dokk Antarktikast «Ootamatud kohtumised maailma lõpus» jt.

Välismaiste linateoste seas leiab koha ka üks kodumaine film. Festivali lõpetab 1966. aastal valminud ja nüüd restaureeritud «Ühe suve akvarellid» Aarne Ükskülaga peaosas.

Festival keskendub tänavu rohelisele mõtteviisile ning inimese ja teda ümbritseva keskkonna suhestumisele. Keskkonnaalaseid filme näeb nii Raekoja platsil kui ka Athena keskuse dokumentaalfilmide programmis, samuti toimuvad teemakohased ümarlauad ja õpitoad.

Kõik festivali sündmused on huvilistele tasuta (v. a. peod). Filmid on varustatud eestikeelsete subtiitritega või on eesti keeles.

Kokku linastub Tartuffil 25 filmi 20. riigist. Festival kestab 13. augustini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles