Lillemüüjad ootavad lubatud varikatust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lillemüüjaid kaitsevad ilma vingerpusside eest vaid nende endi püstitatud varjud.
Lillemüüjaid kaitsevad ilma vingerpusside eest vaid nende endi püstitatud varjud. Foto: Kristjan Teedema

Kaubamaja ja Vanemuise vahelisel alal tegutsevad lillemüüjad on nördinud, sest hoolimata pikaajalistest lubadustest ei ole linn ehitanud neile püsivat varjualust.

«Praegu on kuum ilm, lilled lausa surevad. Ja ega varjualune ainult lilledele oluline pole – müüjatel on ka ju raske sellise kuumaga,» rääkis lillemüüja Urve, kes oma perekonnanime lehes avaldada ei soovinud.

Müüjatele on lauad, kuid päevavarjud peavad nad igal tööpäeval ise püsti panema. Tulemuseks on üsna kaootilise väljanägemisega lilleturg, kus päevinäinud varjud peavad kaitsma müüjaid ja müüdavaid lilli nii päikese, vihma kui tuule eest.

Kavand on olemas

«Ega meil palju vaja ju polegi. Et oleks seljatagune kaetud ja katus pea kohal,» ütles Urve. Ta lisas, et kõige hullem on tuulise ilmaga, sest plastmassist hoiunõud lähevad tuulehoos koos lilledega pikali.

Urve arvates ei ole mõtet ka korralikke vaase osta, sest kui tuul vaasi pikali lööb, siis on ainult killud alles.

Linnaarhitekt Tiit Sild rääkis, et tema kavandas püsivate lillemüügipaviljonide projekti ajal, kui linn tegeles Küüni tänava ümberehitusega. Tolleaegne abilinnapea Jüri Sasi selgitas, et arhitekti projekteeritud varjualuste ehitus oleks läinud maksma nii palju, et turu ega linna eelarves selleks raha ei jätkunud. «Polnud ju mõtet ka mingit odavat, kuid suvalist asja teha,» rääkis Sasi.

Tartu Turu juhataja Jaak Adamsoo kinnitas, et projekt jäi soiku rahapuuduse tõttu.

«Ma tõesti ei oska öelda, kui kaugesse tulevikku varikatuste ehitamine lükkub,» ütles Adamsoo, «praegu rekonstrueeritakse turuhooneid ja raha kulub kõik sinna.» Ta nentis ka, et edasine sõltub siiski Tartu linnast ehk turu omanikust.

Väikeettevõtluse toetuseks

Lillemüüjad pelgavad, et linn ei leia raha, sest nende tööd ei väärtustata. «Linnaisad ilmselt ei pea seda õigeks tööks, aga ometi me kasvatame ja korjame lilli selleks, et neid inimestele tuua,» rääkis Urve. Müügiks on lettidel aia-, metsa- ja põllulilli, mida hulgiladude varustatud poodidest enamasti osta ei saa.

Sasi jutust kumab vastupidist arvamust. «Linn peaks andma võimaluse müüa kohalikke kaupu, olgu nendeks siis lilled, käsitöö või muu selline, et turgutada väikeettevõtlust,» rääkis ta. Veidi on püsipaviljonide võimalikuks tulekuks juba ka ära tehtud. Nimelt on seal nii vee-, kanalisatsiooni- kui ka elektriühendus.

Müügipilet

• Et turul midagi müüa, peab selleks lunastama müügi­pileti.

• Kaubamaja-esiste lillelettide juures äritsemiseks on müügipiletite hinnad järgmised: lilled 1.30 eurot ühe meetri müügiplatsi kohta, käsitöö 2.25 eurot, söögikraam (mesi, suitsukala vms) 3.20 eurot.

• Müügipilet kehtib ühe päeva.

Allikas: Tartu Turg AS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles