Viljasaak hoiab põllumehe naha toore

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäevane odrakoristus Tartu Agro põllul.
Esmaspäevane odrakoristus Tartu Agro põllul. Foto: Sille Annuk

Tartumaa põllumehed tänavuse viljasaagi üle just ei rõkka, kuid arvavad, et kui ilm räigeid vingerpusse ei viska, veab kokkuvõttes välja keskmise aasta tulemuse.


Vara ja Tartu vallas enam kui 1100 hektaril teravilja kasvatava Madis Avi sõnul on tänavune üldpilt vaheldusrikas. Mõnelt põllult on Avi saanud talinisu vaid 2,2 tonni hektari kohta, mõnelt jälle 6,1 tonni. Viimast peab ta juba väga heaks.

«Kevadel andis vihma kaua oodata ja hiljem on tulnud seda põlluti väga erinevalt,» rääkis Avi. «Kaera kohta võib öelda, et see on väga korralik, samuti suvinisu. Päris head saaki prognoosin ka suvirapsist. Nahk püsib toores, peab ikka rahul olema.»

Viies vallas, peamiselt Rannu ja Konguta ümber 2000 hektaril teravilja kasvatav Madis Ajaots kinnitas, et mullu ja tunamullu oli saak kindlasti kehvem. Ajaots ennustas, et määravaks saavad kaunis kobedad taliviljad. «Pilt on tõesti kirju: ühel pool metsa on loigud, teisel pool täiesti kuiv,» kirjeldas ta.

1900 hektaril teravilja, valdavalt otra kasvatava Tartu Agro tootmisdirektor Eino Härm arvas, et korraliku saagi välistas esimene varasuvine kuumalaine. Taimede kasv jäi kinni ja terad valmisid enneaegu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles