Tartu Ülikooli oli tänavu raske pääseda

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu

Eesti vanim ülikool vähendas tänavu tuntavalt vastuvõetavate arvu, samas soovis Tartu Ülikooli pääseda mullusest enam noori. Seetõttu pidid riigieelarvelistele kohtadele pääsejad olema väga tugeva ettevalmistusega.

Tartu Ülikooli avalike suhete peaspetsialist Kadri Kunnuse kinnitusel tulevad tänavu õppima viimaste aastate parimad kandidaadid. Nende riigieksamite ja sisseastumiseksamite tulemused on mullustest näitajatest oluliselt paremad.

Kui võrrelda kandidaatide taset sisseastumiseks vajaliku punktisumma järgi, siis eelmisel aastal oli vastuvõetute keskmine punktisumma 70,4, rääkis Kunnus. Tänavu ulatub aga vastuvõetute keskmine punktisumma 76,8ni ehk on 6,4 punkti kõrgem.

Riigieelarvelistele kohtadele kandideerijad olid keskmiselt mullustest tublimad koguni 7,8 punkti ehk ligi 10 protsendi võrra. Täpsed andmed selguvad siiski 29. juuliks, mil tuleb kinnitada oma õppimaasumine Tartu Ülikooli.

Ülikooli vastuvõtuspetsialist Kaja Karo tõi välja, et praegu on käimas 16 konkurssi, kus viimase vastuvõetu punktisumma on kõrgem kui 90 punkti.

100-punktiliste kandidaatidega (sh eritingimustel sissesaanud) on täidetud koguni viis konkurssi: arstiteadus (riigieelarveväliste õppekohtade konkurss), ettevõttemajandus, keemia, bioloogia, eripedagoogika ja õigusteadus (õppega Tallinnas).

Lisaks traditsiooniliselt populaarsetele erialadele arsti- ja õigusteaduskonnas, on sel aastal kandidaatide huvi suur ka loodus- ja tehnoloogiateaduskonna vastu.

Tänavu esitati Tartu Ülikooli bakalaureuseõppesse 4400 avaldust rohkem kui mullu, vastu võeti
aga 1970 kandidaati vähem, mistõttu konkurss ühele kohale on varasemast tihedam.

Vastuvõetud peavad kinnitama oma õppimaasumise hiljemalt 29. juulil. Kes selleks ajaks ülikooli ei teavita, loovutavad oma õppekoha pingereas järgmisele kandidaadile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles