Tartumaal on suvekuudel uppunud neli inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uljaste järv.
Uljaste järv. Foto: Peeter Langovits

Läinud reedeks oli tänavu suvel Tartumaal uppunud neli ja Jõgevamaal kaks inimest, üle Eesti on uppunuid 31, mis on ligi poole vähem kui eelmisel aastal sama ajaga.

Päästeameti pressiesindaja Martin Vallimäe hinnangul on peamine põhjus mullune kuum suvi, mis meelitas vette rohkem inimesi. «Sellel aastal ei ole sellist uppunute buumi, see oleneb hästi palju ilmast, tänavune on ka kuum, ent on ka vihma sisse tulnud,» selgitas ta. Eelmisel suvel uppus ainuüksi juulikuus 35 inimest.

Vallimäe sõnul on enamik uppunutest mehed ning kõige sagedasem uppumise põhjus joobes peaga vetteminek. «Neile meeldib napsu võtta, seiklusi ja teravusi otsida,» rääkis ta.

Ühe joobetunnustega noore naise uppumise suutsid läinud kolmapäeval Anne kanali Eedeni-poolses osas ära hoida G4Si rannavalvurid. Päästja Allar Lambi sõnul märkas ta kalda lähedal umbes meetrisügavuses vees vett neelavat naisterahvast. «Neiu oli kahtlases seisus, mitte just väga ujumisasendis, ulpis nii, nagu hoiaks tasakaalu vee peal,» kirjeldas ta juhtunut.

Kuigi 19-aastane neiu oli pärast veest väljatoomist kontaktivõimeline, viis kiirabi ta haiglasse. Analoogseid juhtumeid tuleb esimest aastat rannavalvuri ametit pidava Lambi sõnul ette harva, kuid tema vanemad kolleegid kinnitavad, et uppumisohus inimene tuleb veest välja tuua vähemalt kord suve jooksul.

Kuigi randa seiratakse pidevalt binokliga ning aeg-ajalt patrullitakse paadiga, võivad sellised juhtumid ka kahe silma vahele jääda. «Läks õnneks,» tunnistas Lamp ja lisas, et põhiline töö seisnebki purjus inimeste vettemineku ennetamises.

«Kahjuks tuleb randa üsna palju joobes inimesi,» kinnitas ta. Tihti juuakse alkoholi salaja, mis muudab joobes rannakülastajate märkamise raskeks. 

«Paar tundi hiljem on nad juba palju lärmakamad ning hakkavad häirima ka teisi rannalisi,» selgitas Lamp ja nentis, et sel juhul tuleb leida kompromiss. «Enamasti piisab hoiatusest ja mõistlikumad lahkuvad ise, kuid mõnikord peame kutsuma appi patrullekipaaži või politsei.»

kas teate?

Korrarikkumised
• Esimesest juunist kuni 11. juulini registreeris G4S Tartu ujumiskohtades 669 avaliku ja heakorra rikkumist, valdav osa neist oli seotud klaastaaraga ja/või purjutamisega rannas (554 juhtumit). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles