Loomefirma pakub kunsti laenuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alustav ettevõtja Liina Raus peab plaani hakata tutvustama Tartu Loomemajanduskeskuse trepigaleriis kunstilaenutusega seotud kunstnikke ning laenutatavaid töid.
Alustav ettevõtja Liina Raus peab plaani hakata tutvustama Tartu Loomemajanduskeskuse trepigaleriis kunstilaenutusega seotud kunstnikke ning laenutatavaid töid. Foto: Sille Annuk

Üks ja sama maal kontori seinal tüütab ära? Tulemas on pidulik üritus, kuid ruum on kahvatu? Just sellistele puhkudele mõeldes käivitas Tartu alustav loomeettevõte kunstilaenutuse, mis pakub ettevõtetele ja organisatsioonidele taieseid laenuks. 



«Kunsti omada on ettevõtetel üsna tülikas. Kunstilaenutus on aga hea võimalus tuua võrdlemisi lihtsalt ja soodsalt värvi, rõõmu ja vaheldust ruumidesse,» ütles firma Kunstilaenutus asutaja Liina Raus. Idee kunstilaenutus käivitada sai Raus suhtlusest tuttavate kunstnikega, kes teevad küll näitusi, kuid kelle taiesed jäävad pärast näitust sageli varju.

Kunstilaenutus on Rausi meelest ühelt poolt hea lahendus pakkumaks kunstnikele lisaväljundit oma tööde esitamiseks ning teisalt võimalus firmadele enda töökeskkonda kunsti abil vaheldusrikkamaks muuta. «Ma näen kunstilaenutuses kunstnike ja kunstihuviliste kogukondade ühendajat,» lisas Raus
.
Tartu Loomemajanduskeskuse ettevõtluskonsultant Juta Kuhlberg nentis, et kunstilaenutus on Eestis täiesti uutmoodi ettevõtmine. «Eraettevõtjana tulla kunstilaenutusse on päris suur samm,» lausus ta ja selgitas, et kuna Eestis pole harjumust kunsti laenata, tuleb alustaval ettevõttel see harjumus ise luua.

Esimesed tööd

Paari kuu eest alustanud firma laenutas esimesed neli maali Tartu Teadusparki, kus Protolabi sissekäiku ilmestavad nüüd Edgar Tedresaare maalid sarjast «Mootorid». Viimase tööna valis kunstilaenutaja maalid välja veterinaar- ja loomakasvatustoodete hulgimüüja Dimela kontorisse, kuhu said üles Per William Peterseni õlimaalid.

«Muidugi võib ju ka osta firmale kunsti, aga mulle meeldib väga see kunstilaenutuse idee,» ütles Dimela juhataja Kadri Kullman. Esialgu tekitasid maalid Kullmani meenutusel töötajates suurt elevust, kuid tasapisi hakatakse nendega juba harjuma. «See ongi vahva, et kui oled ühtede maalidega ära harjunud, saad jälle uued võtta,» lausus Kullman ja lisas, et nende firma kavatseb ilmselt edaspidigi kunsti kontorisse laenata.

Elustiiliäri

Kunstilaenutuse portfooliosse kuulub praegu üle saja kunstiteose 15 nüüdisaegselt kunstnikult ning valik järjest täieneb. Taieseid on võimalik laenata nii üksiküritustele kui pikemaks ajaks, näiteks pooleks aastaks või aastaks. Laenamise hinnad jäävad Rausi sõnul enamasti 10–50 euro vahemikku, mõnel juhul, sõltuvalt kunstitöö enda maksumusest, võib hind küündida 100 euroni kuus.

Iga päev hoopis teadusfirmas keemikuna töötava, kuid kunstihuvilise Rausi meelest on kunstilaenutus pigem elustiiliäri ning tulemuste poolest ei suuda see konkureerida kaubandus- või tootmisettevõtetega. «Aga kui käima läheb, on see korralik elustiiliäri, mis on mulle oluline ja hingelähedane,» lisas ta.

Ettevõtluskonsultant Juta Kuhlbergi sõnul aga näitab Soome ja teistegi riikide kogemus, et kunstilaenutus ei pea olema üksnes entusiasmist kantud ettevõtmine, vaid sel on ka ärilist perspektiivi. «Soomes on kunstilaenutusel igal juhul kasvav turg ja ma ei näe põhjust, miks ei võiks Eestis samamoodi minna,» lisas ta.

Kunstilaenutus

• Kunstilaenutuse portfoolios on rohkem kui sada tööd umbes 15 nüüdisaegselt kunstnikult.

• Rohkem teavet www.lmk.ee/kunstilaenutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles