Tudengeil tuleb üüripinna leidmiseks mööndusi teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile pärastlõunal Tartu Üliõpilaskülas avaldust täitnud majandustudengit Reelika Kosemäed saatis õnn, sest kesklinna ühiselamusse sobiva toa leidmiseks kulus vaid 15 minutit.
Eile pärastlõunal Tartu Üliõpilaskülas avaldust täitnud majandustudengit Reelika Kosemäed saatis õnn, sest kesklinna ühiselamusse sobiva toa leidmiseks kulus vaid 15 minutit. Foto: Sille Annuk

Igal suvel valmistab tudengitele suurt peavalu sobiva üüripinna leidmine, kuid nii ühiselamute majutusjuhtide kui üürimaaklerite hinnangul leiavad elamispinna puhul mööndusi tehes elukoha kõik soovijad.


Tartu Üliõpilasküla majutusjuht Janika Hango ütles, et tänavu on ühiselamutes pisut vähem kohti kui mullu ning aasta ringi ootab järjekorras ligi 300 tudengit.

Ühe põhjusena tõstis Hango esile tudengite konkreetsed nõudmised. «Esmakursuslastel ei olegi võimalik ühetoalist tuba saada,» selgitas ta ja lisas, et neile on ligi aastane järjekord. «Kui soovid ei ole väga konkreetsed, siis peaks koha leidma.»

Viimane aeg otsima hakata

Tartu Ülikooli esmakursuslaste kohataotlusi hakatakse vastu võtma 25. juulist, kuid vanematel kursustel on Hango hinnangul praegu viimane aeg ühiselamukohale mõelda, kuna 1. septembriks on kõik kohad hõivatud.  
Eile keskpäeval oli Tartu Ülikooli kaheksa ühiselamu kohtade järjekorras veidi üle 300 tudengi. Maaülikooli ühiselamute majandusjuhataja Karl Zeigo ütles, et neil selgub vabade kohtade arv alles 30. juulil, kuna siis lõppevad senised lepingud. Kohataotlusi võetakse vastu alates 8. augustist.

Varasemate aastate pikad elavjärjekorrad ühikauste taga olid aga Zeigo hinnangul tingitud sellest, et süsteem polnud toona internetipõhine. «Mitte keegi ei ole aastaid kohata jäänud, kõik saavad, kes tahavad,» kinnitas ta.

Eile pärastlõunal üliõpilaskülas kohataotluse esitanud Tartu Ülikooli teise kursuse majandustudeng Reelika Kosemäe ütles, et soovib saada koha kesklinnas asuvasse ühikasse, kuna see pole nii riskantne kui üürikorter.

Varem nii korteris kui maaülikooli ühiselamus elanud neiu sõnul võib ühikas halva õnne korral kokku sattuda kehva naabriga, korteris võib probleemiks kujuneda kapriisne omanik. «Mul tuli omanik suvaliselt korterisse, kui tahtis, ja üür oli kallis, pluss igasugused tagatisrahad, remondifondid ja muu salapärane värk,» selgitas Kosemäe.

Üürikorterite hind tõusnud

Ühiselamute üürihinnad pole viimase kolme aasta jooksul oluliselt muutunud, kuid aastaga on mõnevõrra tõusnud korterite üürihinnad.

Peepar Kinnisvara büroo juhataja Peeter Parmaski hinnangul maksavad mõned korterid, mille sai veel mullu kätte 115–147 euroga, tänavu juba ligi 200 eurot kuus. Tema sõnul võivad üürikorterite hinnad tõusta juulis ja augustis veel 10–20 euro võrra.

Robinson Kinnisvara üürimaakler Meelis Karu ütles, et niivõrd suurt hinnatõusu suures pildis pole tema teada siiski olnud. «On ka omanike rühmi, kes tõstavad ja palju tõstavad, aga need on pigem erandid,» selgitas ta.

Karu kinnitusel on korterite üürihinnad tõusnud kogu sektoris 5–10 protsenti. «Arvan, et siin taga on ümardamine: varem oli täisnumber 2000 krooni ehk 127,8 eurot, nüüd pannakse ikka 130 või 125.»

Enim eelistavad üliõpilased ühe- ja kahetoalisi mugavustega kortereid, mille järele on juba praegu suur nõudlus.

«Eelmise aasta rebased on targemaks saanud ja otsivad juba varakult, ilma ei jää kunagi keegi,» ütles Karu. «Mugavused on nõutud, ollakse nõus ka rohkem maksma, sest papad-mammad vaatavad ja otsustavad, mõni tudeng on nõus ka kehvemaga, need, kes omal käel peavad otsima.»

Ühiselamute üürihinnad
Tartu Ülikoolil on kaheksa ühiselamut.

• Kõrgeimad on üürihinnad Raatuse ja Pepleri ühiselamus, kus keskmine ühe koha üür on 92 eurot kuus.
• Odavaim üür on Narva mnt 89 ühiselamus – keskmiselt 44 eurot kuus.
Eesti Maaülikoolil on kaks ühiselamut.
• Kreutzwaldi 52 ehk Torni ühekohalise toa üür on 70 eurot, Tuglase 7 ehk Bettonis 67 eurot kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles