Tartu volikogu valib esimeest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Lotman
Mihhail Lotman Foto: Peeter Langovits

Rohkem kui poolteist kuud esimeheta läbi ajanud Tartu volikogu homsel istungil on esimese punktina kavas valida volikogule uus esimees.


Reformierakonna ja IRLi koalitsioonis on see koht IRLi täita ja erakond on volikogu esimehe kandidaadiks nimetanud Tartu Ülikooli semiootikaosakonna vanemteaduri Mihhail Lotmani.

Valituks osutumiseks peab volikogu esimehe kandidaat koguma volikogu koosseisu häälteenamuse, mis 49-liikmelises Tartu volikogus tähendab vähemalt 25 häält.

Kui volikogu valis aprilli keskel vana, Reformierakonna, Keskerakonna ja Rahvaliidu koalitsiooni viimastel päevadel uut esimeest, sai Vladimir Šokman esimeses hääletusvoorus 24 häält ega osutunud valituks. Ametisse sai ta teises hääletusvoorus. Šokman pani volikogu esimehe ameti maha 12. mail, ennetades uue võimukoalitsiooni umbusaldushääletust.

Sellest ajast saadik on volikogu pidanud küll kaks istungit, kuid Lotmani eemalviibimise tõttu ei ole esimeest valitud.

Volikogu esimehe valimiseks on seaduse silmis tagumine aeg. Kohaliku omavalitsuse korralduse seadus sätestab, et kui kahe kuu jooksul pärast volikogu esimehe ametist vabastamist pole volikogu suutnud valida uut esimeest, loetakse see tegutsemisvõimetuks ning kõigi tema liikmete volitused loetakse enne tähtaega lõppenuks ja nende asemele astuvad asendusliikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles