Võidupüha elustas ühtekuuluvuse

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maakaitsepäevaks Küüni tänavale ülespandud sõjatehnikanäituse ühe populaarseima vaatamisväärsuse, 155-millimeetrise haubitsa pildile mahutamisega oli fotograafil tükk tegu. Teiste hulgas katsetasid haubitsaga sihtimist Petserist paraadiks Tartusse sõitnud kaksikud Elisabeth ja Katharina Kõopuu.
Maakaitsepäevaks Küüni tänavale ülespandud sõjatehnikanäituse ühe populaarseima vaatamisväärsuse, 155-millimeetrise haubitsa pildile mahutamisega oli fotograafil tükk tegu. Teiste hulgas katsetasid haubitsaga sihtimist Petserist paraadiks Tartusse sõitnud kaksikud Elisabeth ja Katharina Kõopuu. Foto: Margus Ansu

Samamoodi, nagu seisid taasiseseisvunud Eesti 20. võidupüha paraadil üksteise kõrval rivis üle tuhande kaitseliitlase, kodutütre ja noorkotka, jälgisid pidulikku sündmust õlg õla kõrval ka tuhanded sinimustvalgete lipukestega pealtvaatajad.



Üle mitme aasta taas Tartusse jõudnud võidupüha sündmusi ei seganud ka väike vihmasabin, mis teleülekande ajaks oli lõppenud.

Kui paraadi juhataja, Kaitseliidu ülem kolonelleitnant Raivo Lumiste oli Kaarsilla otsast turuhoone nurgani ülesrivistatud üksustele paraadiks jõudu soovinud, jäi rahvas ootama presidendi saabumist. Märkamatult käisid ülesrivistatud mundrikandjate vahel ringi veepudelid ning pinge kasvas.

Lõpuks sõitis oma musta värvi autoga rahva ja kaitseliitlaste ette president Toomas Hendrik Ilves, lehvitas inimestele, õnnitles kõiki võidupüha puhul ning laulis kaasa hümni.

President meenutas oma pidupäevakõnes 1990. aasta 17. veebruaril toimunud Kaitseliidu taastamist ning tegi tagasivaate, kuhu me selle ühe inimpõlve ehk 20 aastaga oleme jõudnud.

Meeleoluka paraadrivistuse lõpetas üksuste äramarss ning orkestrite vigurmarssimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles