Jaanipäevalised tõstavad turul hindu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukeseened.
Kukeseened. Foto: Sille Annuk

Jaanipäevaks ei kasva kõrgeks üksnes rohi, vaid ka hinnad turul, kus on jaanipäeva eel aasta kiireim aeg sügise kõrval. «Kurki, tomatit, värsket kartulit, maasikat – kõike läheb nii, et anna ainult kätte,» ütles Veskimäe talu perenaine Salme Rander.


«Juba laupäevast alates on kogu aeg üks suur jaanipäev,» lausus Rander ja lisas, et niisama istumiseks turukaupmeestel praegu mahti ei jää.

Tartu turg on esmaspäeva hommikul tõepoolest rahvast pungil, nagu jagataks seal värsket kraami tasuta. Tasuta kaubast on aga turuäri kaugel: kukeseened 20 eurot kilo, värske kartul 2–4 eurot kilo, metsmaasikad 3 eurot saja grammi eest, kurgikilo kolm eurot.

Letid tühjaks

Kaupmehed tunnistavad kui ühest suust, et jaanipäeva eel on hinnad timmitud viimase piirini krõbedaks, sest õhtuks ostetakse letid niikuinii tühjaks.

«Hinnad on igal aastal jaanipäeva paiku kõrgemad, aga mulle tundub, et euro tõttu on hinnad veelgi rohkem tõusnud,» lausus köögiviljamüüja Aini Hermann. «Inimesed nagu ei taju hästi uue raha väärtust ja kulutavad kergekäelisemalt,» rääkis ta.  

Jaanipäeva eel seavad sammud turule needki, kes muidu seal ei käi. «Ma ostan turult harva midagi, aga praegu tahtsin jaanideks hapukurki teha,» selgitas turukülastaja Kalju Värv, vinnanud äsja õlale 15-kilose kurgikoti ja haaranud kätte koguka tillipundi.

Üks enimküsitud kaupu on turul värske kartul, mida käiakse kartulikasvatajate sõnul iga päev kilo-paari kaupa ostmas, hoolimata 3–4-eurosest kilohinnast. Praegu on turul müügil veel eelidandatud ja katteloori all kasvanud värske kartul, kuid nii pea kui «tavaline» kartul valmis saab, langevad ka värske kartuli hinnad.

Maasikate hinnad on maasikamüüja Vilvi Türni sõnul juba langenud: esimeste maasikate aegu küsiti 8. juunil 10 eurot kilo eest, praegu saab turul Eesti maasikaid 3–4-eurose kilohinnaga ja hind langeb veelgi. 
 
Ei saa läbi lihata


Tavapärasest töisem on jaaniaeg ka turuhoones, kus inimesed käivad šašlõkiks ja grillimiseks liha ostmas. «Mis jaanipäev see lihata on? Ikka käiakse ja ostetakse liha rohkem kui tavaliselt,» rääkis lihamüüja Jaak Hõbe. «Ainult supikonti ei osteta, sest kes see suppi ikka jaanipäeval sööb,» muigas ta.

Eile oli šašlõkiliha kilo 3,71 eurot, jaanipäevaks tõuseb lihagi hind. «No nelja euroni kindlasti,» nentis lihamüüja Hõbe ja lisas, et jaanipäev on täiesti teistmoodi aeg ka turul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles