Kaubatänav ühendab Tasku ja Plasku

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasku ja Plasku ühendamisel tekib praegusele jalakäijate alale kinnine kaubatänav, mille Riia-Turu ristmiku poolne sissepääs jääb parkimismajja viiva autosilla kohale.
Tasku ja Plasku ühendamisel tekib praegusele jalakäijate alale kinnine kaubatänav, mille Riia-Turu ristmiku poolne sissepääs jääb parkimismajja viiva autosilla kohale. Foto: Kalle Rõõmuse arhitektuuribüroo

Tasku kaubanduskeskuse ja Emajõe ärikeskuse vahele jääv jalgtee ehitatakse selle aasta lõpuks ümber katusega kaubatänavaks, kust on võimalik ka öisel ajal läbi jalutada.


Tasku omanikfirma Estiko juhatuse esimehe Ain Tammvere sõnul soovivad nad jalgtee kinniehitamisega ühendada kaks kaubanduspinda ehk Tasku esimese korruse Plasku all oleva äripinnaga, kus praegu tegutseb Walkingi jalatsipood.

«Tahame, et siia tekiks terviklik ala ja kaoks ära selline külm, kõle ja tuuline kahe maja vaheline osa, mis tegelikult näeb välja kui tagahoov,» ütles Tammvere ning viitas Plasku praegusele väsinud tagaseinale.
Kahte hoonet ühendav juurdeehitis tuleb küll katuseakende ja mitme sissepääsuga, kuid siiski on see olemuselt kaubatänav.

«Käid nagu linnas jalakäijate tänaval, kus kahel pool on kauplused ja teenusepakkujad. Sama tee, mida enne käisid tuule ja vihma käes, saad nüüd läbida soojas ja valges ning suvel mõnusalt jahedas,» kirjeldas Tammvere.

Kalle Rõõmuse arhitektuuribüroos projekteeritud juurdeehitise täpne sisekujundus on alles selgumas, kuid Tammvere sõnul tahetakse kasutada võimalikult palju tänava tunnuseid.

Näiteks pinke, haljastust ja sillutist. «Kindlasti ei tule pind kehvem, kui on Taskus, aga me tahame rõhutada tunnet, et inimene on tänaval,» selgitas Tammvere.

Ustega tänav

Linna planeeringuteenistuse juhataja Indrek Ranniku sõnul on see detailplaneeringu järgi küll hoonestusala, kuid seal peab säilima põhiline jalakäijate suund.

«See tähendab, et omanik peab enne ehitusloa väljastamist sõlmima linnaga kokkuleppe, et seal jääb alles ööpäevaringne läbimise võimalus,» lausus Ranniku ning viitas servituudile.

Estiko esindaja kinnitusel on nad linna nõudmisega päri. «Selle vastu me ei ole. Kauplused on öösel suletud, aga tänava uksed jäävad lahti. Küsimus on turvalisuses,» ütles Tammvere ning pakkus ühe variandina välja mehitatud valve. Algul soovis linn, et kaubatänaval peaksid saama sõita ka jalgratturid, kuid detailplaneeringus rattatee nõuet polnud ning linn loobus oma soovist.

Et tööde maht ei ole suur ja ehitis pole keeruline, võiks kaubatänav valmida juba novembri lõpuks.

Juurdeehitisega saab Tasku juurde veel umbes 1500 ruutmeetrit kaubanduspinda ning juba praegu käivad läbirääkimised potentsiaalsete üürnikega.

Tasku keskuse juhataja Eveli Opmann ütles, et ankurüürnikuks tuleb ilmselt rõiva-, jalatsi- või tehnikakauplus. «Me pole ise ka veel otsustanud, mille peale läheme, aga huvilisi on,» kinnitas Opmann, kelle sõnul on olukord aastataguse ajaga võrreldes muutunud ning äripindadele tekkinud isegi järjekord.

Hotelli ei tule

Ain Tammvere sõnul on Estiko loobunud ideest teha Plasku neljatärnihotelliks ning maja jääb büroohooneks.

«Hotelli idee oli hea, aga keeruline teostada. Tänavalt autoga praegu Plasku juurde ei pääse ning ehituslikult on läbi kõigi korruste märgade ruumide (vannitubade – toim) tegemine raske,» selgitas Tammvere.

Kolmteist aastat tagasi valminud 14-korruseline hoone vajab aga siiski uuendamist ning remondiga alustatakse kohe pärast praeguse suurima üürniku Playtechi väljakolimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles