Tartu oravad õõnestavad linnapea Kruuse jalgealust

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna nõupidamisel Tartus 2009. aasta sügisel: Hannes Astok (vasakult), Veljo Ipits, Neinar Seli, Urmas Kruuse, Priit Kallakas, Toomas Tein ja Verni Loodmaa.
Reformierakonna nõupidamisel Tartus 2009. aasta sügisel: Hannes Astok (vasakult), Veljo Ipits, Neinar Seli, Urmas Kruuse, Priit Kallakas, Toomas Tein ja Verni Loodmaa. Foto: Margus Ansu

Juba pikemat aega käärib Reformierakonna võimukantsi Tartu juhtivpoliitikute seas, kus erinevate inimeste võimuambitsioon võib kõigutada linnapea Urmas Kruuse tooli.


On selge, et kui ühe partei piirkonna ladvikus on kaks eri tausta ja maailmanägemisega juhti, siis läheb ühel hetkel kitsaks ja tekib omavahelisi hõõrdumisi.

Nii on Tartus juba pikemat aega toimunud seesugune hõõrumine ja väga jämedalt öeldes on liinid järgmised: Urmas Kruuse, Neinar Seli, Jüri Sasi ja olemasolevad Tartu linnavalitsuse liikmed, teiselt poolt Verni Loodmaa, Toomas Tein, Hannes Astok ja Veljo Ipits.

Viimase seltskonna selja taga on Postimehe andmetel ka erakonna juht Andrus Ansip. Loodmaa nimetas Postimehele neid kombinatsioone vägivaldseks.

Äge sõnavõtt

Et Londoni ja Pallase hotelli omanikul Loodmaal on olnud ambitsioon Tartu linnapeaks saada, on ülikoolilinnas üsna avalik saladus. Loodmaa on olnud ka Kruuse ja tema juhitava linnavalitsuse kõige aktiivsem ja jõulisem kritiseerija.

Viimasel Reformierakonna Tartu juhatuse koosolekul olevat Loodmaa Kruuset taas üsna ägedalt rünnanud. «Sel koosolekul ei juhtunud midagi eriskummalist,» leidis Loodmaa. «Ikka öeldakse välja oma arusaamu ja seda tegin ka mina.»

Ta ütles, et Tartus toimuvat tüliks nimetada on selge liialdus, kuid viimastel aastatel on linnajuhtimises tema meelest kadunud perekonna tunne. «Peremeest ei ole majas,» ütles Loodmaa. «Kui seni on aetud ühte asja rõõmu ja kirega, fun on olnud, siis praegu seda tõesti pole. On väga palju inimesi, kes ei tee volikogutööd raha pärast, vaid selle pärast, et need tegusad inimesed hoolivad oma linnast.»

Pole Tartu mees

Kruuse üheks «probleemiks» või võimumängude keskele sattumise põhjuseks võib olla see, et ta ei ole nn päristartlane, tal ei ole Tartu juuri, mis tema vastasleeril selgelt olemas – ülikoolikaaslased, EÜE sõbrad, komsomoli- ja parteisõbrad, koorikaaslased.

Loodmaa kohta öeldakse, et tema on juba ülikooliajast olnud vagas vees ulpija, kes on Tartus kõike saanud, mis ta tahtnud on.

Loodmaa nõustus, et Kruusele ei ole antud juba eos võimalust «Tartu tunnetuseks», mis väga paljudel Reformierakonna juhtkujudel selles linnas on. «Reformierakonnal on Tartus olnud ja on jätkuvalt väga tugevaid isiksusi ja valimistel on olnud näha, et meid valitakse väga palju just liidri järgi,» arutles ta. «Ütleme nii, et varasematel aastatel on liidrid tugevamad olnud.»

Eilne Postimees kirjutas, et Tartu linna sisekontroll on teinud kapo juurdlusest sõltumata haridusosakonna ja koolide kulutuste analüüsi ning leidnud 2,5 miljoni krooni ulatuses võimalikke kuritarvitusi. See on taas hea moment Kruuset rünnata ja alustada tema tagasikutsumist või nõuda poliitilise vastutuse võtmist.

Tartu Reformierakonna juhatuses on äsja võim vahetunud ja seeläbi on istuv linnavalitsus kergemini rünnatav. Ka Jüri Sasi «vabal tahtel» ametist lahkumine oli Postimehe andmetel Andrus Ansipi «päevakäsk» Kruusele ja see toimis. Sasi sai päevapealt kinga.

Linnapea Kruuset ei õnnestunud Postimehel eile kommentaarideks tabada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles