Alt ära! Tartlased rullivad!

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Inline Team loodab, et Tamme staadionist saab nende kodustaadion.
Tartu Inline Team loodab, et Tamme staadionist saab nende kodustaadion. Foto: Sille Annuk

Enne Tallinna rulluisumaratoni kirjutas rulluisu-blogi pidav ajakirjanik Rivo Sarapik oma ajaveebis, et tänavu on rulliradadel oodata üllatust Lõuna-Eestist. Blogijal on õigus.


Siitkandi rulluisutajad on kokku pannud muljetavaldava löögi(rulli)rusika – Tartu Inline Teami, kes 22. mail Tallinna maratonil said meeste vanemas vanuseklassis poolmaratoni võidu ja täismaratonis naiste arvestuses teise koha. Tõsine väljakutse kõigile neile, kes tulevad augustis Tartu rulluisumaratonile.

«Talvel tuli meil idee ühendada Tartu (ja mitte ainult Tartu) rulluisuhuvilised,» rääkis seltskonna sünni juures olnud Andres Uuli (pildil) enne tiimi trenni vastasfalditud Tamme staadioni ringil.

«Nimeks sai küll Tartu Inline Team, aga meie regionaalse kuuluvusega seda ei taha seostada.» Seega on Tartu Inline Team kõigile avatud, Facebookis on neil ka kommuun, kus saab rullitajate seltskonnaga ühineda.

Juriidilist keha Tartu Inline Teamil Tartu Postimehega kohtumise hetkeks veel polnud, ent Uuli sõnul saab MTÜ ka peagi vormistatud.

Tiimil on ühtne punamust vorm, vähemalt neil, kes talvel Nõos trennidega alustasid. Praegu on kommuunis rulluisuhuvilisi 80 ringis, aktiivsemaid tegutsejaid on paari-kolmekümne jagu.
Tallinna rulluisumaratonist võttis osa kolm neljaliikmelist võistkonda.

Sportlik survegrupp

Facebooki kommuuni kuuluvad ja on tiimiga koos trenni teinud ka Eesti tippsõitjaid profitiimidest – Lauri Koort (Albe Team / Bont), Jaan Saks ja  Danila Ruusu (Schänkel /Simmons). «Kõik me oleme ühe asja eest väljas – propageerida seda ala Tartus,» räägib Uuli, «koos on kõike lihtsam teha, kas või kombekaid odavamalt tellida.»

«Kui meid on nii palju, siis meie hääl ka kajab, saame olla survegrupp ja mõjutada asju, mis tahavad lahti harutamist,» sõnab Uuli. Näiteks pole paljud kergliiklusteed praegu rulluisutamiseks kohased. Raadi tee olla suisa valesti ehitatud – piisab, kui nimetada ohtlikult pimedaid kurve viadukti juures.

«Pealegi, meie peaminister on ju ka rulluisutaja,» ei saa ta olulist fakti mainimata jätta, mis survegrupile kasuks võib tulla.

Rulluisutamine pole ainus spordiala, millega Tartu Inline Teami liikmed on hõivatud.
Paljud neist käisid Tartu jooksumaratonil, paljud rattarallil. Punamustade ridades on jalgrattureid (Vahur Valvas, üks Eesti parimaid) ja suusatajaid (Olga Gapejeva, Suusahullude liige), on poksija Vladimir Kivi, on Eesti meister sõudmises Jarek Mäestu.  

«Rulluisutamist me teeme Inline Teami all, aga meil on väga kirju seltskond,» kirjeldab Uuli.
Ka väga erinevas vanuses seltskond, vanim on näiteks 61-aastane Anatoli Sevastjanov, üks noorimaid tema lapselaps Liana.  

Lõbus seltskond

«Klubi on internatsionaalne, meil on rootslane ka pundis,» osutab Uuli ühele mehele, kes end kohe-kohe rajale sööstma sätib. «Ruotsi pöder!» hõikab see minema liueldes. «Põder on Soomes,» parandab keegi punamustadest. «Rootsis on kunn!»

«Ribid terved?» küsib Uuli staadionile saabunud Hassar Jursilt, samuti ühelt Inline Teami eestvedajalt. «Kombe jäi terveks – see on kõige olulisem,» lõõbib Tallinna rulluisumaratonil viga saanud Jurs vastu.

«Ise hakkasin tõsisemalt sõitma eelmisel aastal,» kirjeldab Jurs. «Sõidad, näed, et Tartu inimesi rullitab ka – umbes nägupidi tead neid, aga raja peal oled ikka sisuliselt üksi.»

«Kaua sa ikka üksinda trennis käid,» tõdeb ta. «Olen ratast sõitnud ja suusatanud. Ikka mitmekesi.»

Jursi sõnul oli tähtis saada selline punt kokku, kes koos tegutseks ja mitte ainult ei uisutaks, vaid fännaks sporti ja teeks ka muid üritusi.

«Eks see on motivaator ka, kui sa tead, et sul sõbrad lähevad trenni – siis lähed ise ka,» iseloomustab ta. «Muidu on nii, et jõuad õhtul koju… Ah täna ei viitsi minna.»

Veel üks võistlus Tartusse

Talviti tehti pea kolm korda nädalas Nõos ja EMÜ spordihoones trenni. Kevad algas rohkem nii, et Facebooki pandi üleskutse ja kes sai, see tuli.

«Lootsime, et kui uhke Tamme staadion saab valmis, saame selle oma kodustaadioniks ja hakata siin pundiga sõitma,» sõnab Jurs. Nüüd on staadion ja – mis tiimile kõige olulisem – asfaldiring valmis. «Asfalt on siin väga hea,» kiidab Olga Gapejeva.

«Eks linna ümber neid kergliiklusteid on, aga seal on ka rattureid ja koeraga jalutajaid, jooksjaid ja kepikõndijaid nii palju, et kui sa 7-8-mehelise pundiga sõidad, siis on natuke ohtlik,» on Jurs Tamme staadioni raja valmimisega rahul. «Pigem on hea mõned trennid viia kinnisele territooriumile.»

Vahepalaks muul alal, ehk Tartu rattarallil käidud, valmistutakse nüüd 19. juunil sõidetavaks Raplarulliks. Seejärel hakkab rulluisuvõistlusi tulema iga paari nädala tagant ning juuli lõpust juba lausa igal nädalavahetusel.

«Sain just teada info, et 5. juuniks plaanitud Ülemiste ühetunnisõit on lükatud septembrisse ja plaanitav koht on siinsamas Tamme staadionil,» on Jurs rõõmus, «saab  Lõuna-Eestisse Baltikumi suurima Tartu rulluisumaratoni kõrvale veel ühe rullivõistluse.»

Tartu Inline Team

• Loodi tänavuse aasta alguses.

• Ühendab rulliuisuhuvilisi Tartust ja mujalt.

• Aktiivseid liikmeid mõnikümmend, Facebooki kommuunis ligi 80.

• Ridadesse kuulub ka teiste spordialade esindajaid.

• Eesmärk on lisaks aktiivsele sportimisele olla rulluisuspordi propageerimise survegrupp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles