Rattaralli võit läks Rootsi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pjedestaalil tänavuse Tartu rattaralli esikolmik: rootslane Jimmy Rönn, valgevenelane Aliaksei Tsikhanau (vasakul) ning eestlane Indrek Rannamaa.
Pjedestaalil tänavuse Tartu rattaralli esikolmik: rootslane Jimmy Rönn, valgevenelane Aliaksei Tsikhanau (vasakul) ning eestlane Indrek Rannamaa. Foto: Karli Saul/Klubi Tartu Maraton

Tartu rattaralli võitis rootslane Jimmy Rönn (Team Cykelcity.SE) ajaga 3:04:06. Teiseks tuli valgevenelane Aliaksei Tsikhanau (National Team Belarus) ning kolmandaks Eesti rattur Indrek Rannamaa.

Võistlusjärgsel pressikonverentsil ütles võitja Jimmy Rönn, et tänane sõit oli ühtaegu nii raske kui ka kerge. «Tempo oli üleval terve võistluse jooksul ning vahetult enne lõppu nägin, et pean midagi tegema,» vahendas klubi Tartu Maraton võidumehe sõnu.

«Kolmas koht on täna pigem ikka võidunäoline, sest teised kaks vastast olid lõpus minust kindlalt üle,» selgitas parima eestlasena lõpujoone ületanud Indrek Rannamaa. «Juhtusin sõidu jooksul õigetesse kohtadesse ning hindasin olukorda ja võimalusi õigesti,» lisas ta.

Otseülekanne rattarallilt:

300 meetrit enne lõppu juhib Indrek Rannamaa. Finišispurt. Rootslane ning valgevenelane on teravamad. Indrek Rannamaale kolmas koht.
 . . .
Kolm kilomeetrit lõpuni ning kolmik on koos. Tagant kedagi enam tulemas ei ole. Need mehed otsustavad pjedestaalikohad.
. . .
Reporter Vahur Kalmre teatab juhtmootorrattalt: lätlasel Smirnovsil läks kumm. Ees kolm meest, kelle seas ka Rannamaa.
. . .
Enne Tõrvandi ristmikku on neli meest pika vahe sisse teinud. Vahe 400-500 m. Liidrite seas on Indrek Rannamaa ning Aliaksei Tsikhanau. Kell 12.56 on ratturid juba Tartus ning pööravad Võru maanteelt Ringtee tänavale.
. . .
Kell 12.49. Reporter Vahur Kalmre vahendab juhtmootorrattalt, et liidrite seas on näha mitmeid rünnakukatseid. Skujins ründas taas. Temaga läksid kaasa Mandri ning nr 179. Vahe sõideti kinni, siis ründas omakorda Mandri. Uuesti kõik koos. Siis uus rünnak ja viis meest ees. Mandri sõidab vahe kinni. Omakorda ründavad neli meest, kelle seas ka Indrek Rannamaa. 10 km sõita, neli meest eraldusid liidergrupist ning pedaalivad 60-70 meetrit teistest eespool.
. . .
Esimesed võistlejad on Tatra orus. Võru maantee ristmikule sõites püüdis eest ära söösta lätlane Raivis Skujins, kuid tema tempopakkumine võeti vastu. Tatra orust tõustes on kõik 17 ratturit taas koos. Vahe jälitajatega on pisut vähenenud, kuid ulatub siiski 2 minuti ja 25 sekundini. Finišini enam märkimisväärseid tõuse ei jää ning tõenäoliselt selgitavad need 17 meest ka omavahel võitja.
. . .
Kell 12.34 läbisid liidrid Pangodi teeninduspunkti. Keegi ei peatu söögi ega joogi võtmiseks. Keegi ei heida pilku ka paremal asuvale kaunile Pangodi järvele, vahendab juhtmootorratta seljast reporter Vahur Kalmre.
17-liikmelist gruppi veab Rene Mandri, kel leidis siiski mahti haarata taskust viimane energiageel ning see põske pista. Finišini on jäänud 25 kilomeetrit. Tempo on kõrge, keskmiselt 45-50 km/h ning vahe jälitajatega 2.35.
. . .
Kell on 12.27 ja ratturid hakkavad jõudma Tartumaa piirile. Vahe liidrite ning jälitajate vahel on 2.55.
. . .
30 km lõpuni ning 17-meheline grupp on ikka koos. Korraks üritas Soome sportlane numbriga 179 eest ära minna, kuid laskis siis jala sirgu ning võttis joogipudeli. Küllap oligi tegemist joogipausiga, raporteerib reporter Vahur Kalmre rajalt.
. . .
Ratturid on Otepäält läbi ning teel Tartu suunas. 17-liikmeline juhtgrupp teeb väga head tööd. «Ketisupp» keerleb keskmise kiirusega umbes 50 km/h ning lähimad jälitajad on jäänud juba kolme minuti kaugusele. «Tõenäoliselt tuleb võitjat otsida nende 17 seast, kuid üle 30 km on veel minna,» teatab reporter Vahur Kalmre juhtmootorratta pealt.
. . .
Kella 12.11 paiku läbisid ratturid ka teise mäefiniši, mille võitis lätlane Raivis Skujins.
. . .
Esimese mäefiniši Otepääl võitis Saaremaa mees Indrek Rannamaa. Kogu 17-liikmeline juhtgrupp on jätkuvalt koos. Sõidetud on 83 kilomeetrit.
. . .
Vahefiniši võidu Kanepis napsas lätlane Raivis Skujins. Sõitu juhib jätkuvalt 17 mehest koosnev grupp. Jälitajad on maas 1.42.
. . .
Tänase rattaralli liidrid hakkavad jõudma Kanepisse, sõidu 63. kilomeetrile. Juhtgrupp teeb tugevat tööd ning vahe jälitava suure grupiga on paisunud juba kahele minutile.
. . .
Kell 11:13 teatab reporter Vahur Kalmre pilootmootorrattalt, et parasjagu pöörasid võistlejad Puskaru ristis Vana-Võru maanteelt Kanepi poole. Peagrupist on jooksikutele mehi juurde lisandunud ning nüüd on neid juba 17. Peagrupp on silmaga vaadates maas vähemalt kilomeetri, vahe jälitatavatega on kasvanud 1.05 peale.
Heas hoos paistab olevat Rene Mandri, kes kontrollib sõitu. Lisaks temale on juhtgrupis Markus Paas, Roger Beuchat Šveitsist, Indrek Rannamaa, Rigo Räim, Virgo Karu, Villu Jõgi jt.
. . .
Reporter Tiit Reinart vahendab kell 11.08 meeleolusid Kanepist, kus asub sõidu 63. kilomeeter ja teine vahefiniš. «Olukord on ootusärev. Inimesed on avanud peatänava ääres aknad ning nõjatunud madalatele aknalaudadele. Hiljemalt veerand tunni pärast peaksid ratturid kohal olema.»
. . .
Reporter Vahur Kalmre teatab juhtmootorrattalt: tund aega sõidetud. Läbitud on 42 kilomeetrit ning ratturid on Ihamarus. Umbes 300 meetrit on peagrupi eest ära sõitnud seitse meest. Liidrite seas sõidavad lätlane Raivis Skujins, Roger Beuchat Šveitsist, Villu Jõgi ning Rene Mandri.
. . .
Põlvamaal Karilatsil on suur grupp jälle koos. Vana-Võru maantee arvukad künkad ja kurvid nõuavad ratturitelt ning nende saatjatelt head sõiduoskust. «Kurvid ja künkad on nii vallatud, et mitte ainult ratturitel pole sisikond pahupidi, vaid ka ajakirjanikel,» kommenteeris reporter Vahur Kalmre pilootmootorrattalt. Inimesed elavad Põlvamaalgi ratturitele aktiivselt kaasa. Karilatsil võeti välja koguni pasunad.
. . .
Reporter Vahur Kalmre teatab Liiva vahefinišist: sõidetud on 28 km. Vahefiniši võitis lätlane Raivis Skujins, tema kannul võistleja nr 177. Vahe peagrupiga umbes 50 meetrit. Liiva mägede alguses püüab kitsal Vana-Võru maanteel eest ära minna Viljandi rattur Sten Sarv. Peagrupp jääb umbes 100 meetri kaugusele.
. . .
Kohe pärast jooksikute kinnipüüdmist sööstsid ette kolm meest: Anti Arumägi, lätlane Raivis Skujins ning nr 177. Peagi vahefiniš Liival.
. . .
Sõidetud on 20 kilomeetrit ning võistlejad on Rebasel. Rene Mandri vedas veel kolm meest juhtgruppi ning mõnda aega pedaalis ees seitse sportlast. Peagrupp püüdis nad aga kinni.
. . .
Reporter Vahur Kalmre teatab Kambja kihelkonna piirilt, et jätkuvalt on ees nelik. Neile püüab järgi jõuda Ivo Suur, kuid peagrupp püüab jooksiku taas kinni. Kerges vastutuules ei ole ilmselt pikka pidu ka 100 meetrit eespool pedaalival nelikul.

Rattureid lõbustab tahvlit seljas vedav mootorrattur. Kui muidu märgitakse tema seljale aegu ja vahesid liidrite ning jälitajate vahel, siis nüüd on sinna kirjutatud riim:
«Tugev tuul,
jalas kang,
olen rattaspordi vang.»

. . .
Uhti ristist Põlva suunas pöörates on eest ära neli meest. Teiste seas Kalev Vist ning Raido Kodanipork. Vahe peagrupiga on 100 meetrit. Sõit on olnud algusest peale väga aktiivne.
. . .
Tõrvandi sirgel üritavad mõned võistlejad eest ära minna. Teiste seas eestlased Raido Kodanipork ning Jörgen Matt. Vahe peagrupiga 100 meetrit.
. . .
Kell 10.08 teatab reporter Vahur Kalmre pilootmootorrattalt, et ratturid on jõudnud Variku viaduktile. Tempo on kõrge. Grupp püsib veel koos, kuid on veninud juba üsna pikaks. Jaan Kirsipuu pedaalib esimese 20 seas.
. . .

Kell 10. 00. Satrt on antud. 2011 ratturit tuhisesid Riia mäkke. Ees ootab 135 kilomeetrit. Eeldatavalt on pedaalijad tagasi kella 13 paiku.

. . .

Kell 9.30 avati stardikoridorid. Täna on otsustanud võistlema tulla ka Rein Taaramäe, Rene Mandri ning Jaan Kirsipuu, kes eile ei olnud veel rajale mineku osas kindlad.

Reporter Vahur Kalmre teatab stardipaigast Tartus Turu tänaval, et nii palju rattureid kui täna, ei näe Tartu kesklinnas ühelgi teisel päeval. Autovaba päev läheb Emajõelinnas tavaliselt luhta, täna on aga kesklinnas kindlasti rohkem rattureid kui autosid. Sestap võiks ehk hoopis rattaralli päeva kuulutada autovabaks päevaksd.

Ratturid teevad soojendust ning võtavad välja oma stardinumbreid. Stardipaiga ümbruses läheb järjest tihedamaks. Kümned ja kümned ratturid ootavad järjekorras pääsu stardikoridoridesse.

Kella 8.30 paiku ei olnud linnas näha kuigi palju autosid. Küll aga võis kohata arvukalt sooje tegevaid ning stardipaika teel olnud jalgrattureid.

Jalgratturid stardivad täna kahele distantsile ning neid on kokku 4109. Tugevamad sportlased suunduvad kell 10 pikemale, 135-kilomeetrisele võistlusmaale, mis viib pedaalijad läbi Karilatsi, Kanepi ja Otepää. Keskpäeval saavad lähte 65-kilomeetrisele rajale minejad. Nemad sõidavad läbi Elva ja Pangodi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles