Rattapidu tipneb pühapäeval

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu rattaralli on üritus kogu perele. Kes ei saa või ei söanda rajale minna, võtab koha sisse raja kõrval.
Tartu rattaralli on üritus kogu perele. Kes ei saa või ei söanda rajale minna, võtab koha sisse raja kõrval. Foto: Sille Annuk

Askeldamist, mis käis klubi Tartu Maraton kontoris neljapäeva lõuna paiku, võib võrrelda sipelgapesaga. Osa korraldustiimist oli juba esimese osavõistluse Tallinna–Tartu GP stardipaika põrutanud, teised pakkisid viimaseid asju, et teele asuda.


Maailmatasemel tippratturite võistukihutamine, millest tartlased sel reedel (Tallinna–Tartu GP jõuab Taaralinna poole nelja paiku pärastlõunal) ja eriti laupäeval (Tartu GP sõidetakse linnatänavail kell 13.30–18) ohtralt osa saavad, on vaid sissejuhatus Euroopa ühele suurimale harrastajate maanteerattapeole – rattarallile.

Tartu rattaralli peab tänavu 30. sünnipäeva. Ümmargusele sünnipäevale kohaselt on ka rattasõpru stardis rohkelt.

29. mail Lõuna-Eestis peetavale suursündmusele olid eilseks end kirja pannud 17 riigi rattasõbrad, kokku 4068 inimest, kellest 2014 plaanib asuda 135 km ja 2054 huvilist 65 km rajale.

«Ajalooliseks võrdluseks võib tuua esimese Tartu rattaralli, kus lõpetas 362 osalejat. Sellest ajast toimunud areng on toonud põhidistantsidel kaasa ligi kümnekordse kasvu,» illustreerib klubi Tartu Maraton juhatuse esimees Indrek Kelk.

Uus vana rada

30 aastat tagasi peetud esimene võistlus sõideti vaid 46,7-kilomeetrisel rajal. «Ettevaatliku alguse tingis teadmatus, kas spordisõbrad on valmis nii pikka võistlusmaad läbima. Tegelikkuses polnud sellest aga probleemi ja nii on pikem võistlusrada praegu 135 km ning lühem distants 65 km,» selgitab Kelk. Tublisti on muudetud ka rada, rattureid ootab tänavu sama trass mis aastal 2007.

Kauni profiiliga distants

«Vahepeal tehtud teetööd on parandanud märkimisväärselt rajakatte kvaliteeti, mis võimaldas meil tagasi pöörduda ühe kaunima profiiliga distantsi juurde võistluse ajaloos,» lisab peakorraldaja. «Pikem võistlusrada viib tänavu sõitjad Tartust Põlva poole, siis Liivalt mööda vana Võru maanteed Kanepisse ja sealt edasi Otepää kaudu tagasi Tartusse.»

30. Tartu rattaralli stardipauk antakse sel pühapäeval kell 10 Turu tänaval. Lühemale, 65-kilomeetrisele rajale lähevad sõitjad kell 12.

Päev varem, vahetult enne Tartu GP-d lähetatakse Turu tänavalt teele lastesõidud, millest võttis eelmisel aastal osa ligi 2600 last ja noort. Korraldajad on tänavu valmis 3000 lapse vastuvõtmiseks.

«Tartu rattaralli lastesõidud on olemuselt üpris unikaalsed. Meie teada ei ole maailmas teist maanteerattasündmust, mis tooks kokku nii tuhanded täiskasvanud kui ka nooremad rattasõbrad,» räägib klubi Tartu Maraton büroo juhataja Epp Paal.

Tema sõnul on osalejate arv viimase kümne aastaga märkimisväärselt kasvanud. «Näiteks aastal 2001 oli lastesõitudel 631 lõpetajat, eelmisel aastal aga juba 2571. Kasvu ootame ka tänavuselt sündmuselt,» lisab Paal.

Tartu rattaralli lastesõidud teeb eriliseks ka see, et võitjaid ei selgitata. Kõik lähevad rajale numbri üks all ning saavad finišijoone ületades diplomi ja medali.

 30. Tartu rattaralli

Laupäeval lastesõidud

• Tillusõit, start Turu tänaval
Kell 11 kuni 4-aastased (500 m), Kell 11.20 5-6-aastased (u 1 km)

• Miniralli, start Turu tänaval
Kell 11.40 9-aastased ja vanemad (10,5 km), Kell 12 7-8-aastased (5,2 km)

Pühapäeval rattaralli

kl 10 — 135 km start Turu tänaval

kl 12 — 65 km start Turu tänaval

kl 10.40 Liiva TP, 1. vahefiniš (27,6. km)

kl 11.30 Kanepi TP, 2. vahefiniš (63. km)

kl 11.50 Otepää 1. vahefiniš (83. km)

kl 12.05 Otepää, 2. mäefiniš (91,3. km)

kl 13 — 135 km esimesed ratturid finišis.

Tartu liikluskorralduse muutus

Tartu rattaralli ürituste pärast muudetakse Tartu kesklinnas neljapäevast pühapäevani ehk 26.–29. maini liikluskorraldust.

26. mail kella 19st kuni 29. mail kella 22ni on liiklus Soola tänava Turu ja Väike-Turu vahelisel lõigul (bussijaama ees) muudetud kahesuunaliseks.

Liikluseks on suletud:

26. mail kella 19st kuni 29. mail kella 22ni Turu tänav (Soola–Aida lõigul). Ümbersõit on Soola ja Väike-Turu või Kalevi tänava kaudu. Ahhaa keskuse parklatesse saab sõita Kaluri või Väike-Turu tänava kaudu.

28. mail kell 11–18 on kogu võistlusrada suletud marsruudil Vabaduse pst – Kroonuaia – Jakobi – Veski – Näituse – Baeri – Lai – Uueturu – Vanemuise – Akadeemia – Tähe – Aardla – Sepa – Turu (linna sisenev suund) – Ropka tee – Teguri – Turu tn (linna sisenev suund).

Liiklus on peatatud:

28. mail ajavahemikus kell 15–16 kuni 15 minutit võistlejate finišeerumisel marsruudil Aruküla tee – Puiestee – Narva mnt – Vabadussild – Vabaduse pst – Turu tn kuni Aida ristmikuni.

Linnaliinibussid peatuvad sellel ajal sel marsruudil ning jätkavad pärast liikluse taasavamist, bussid sõidavad vaba graafiku järgi.

28. mail alates kella 10.10st kestusega 10 minutit Turu–Aida ristmikul.

29. mail alates kella 9.55 ja 11.55st kuni 20 minutit Riia tänaval rattaralli stardikolonni läbisõiduks.

Muudatused bussiliikluses:

28. mail kell 11–18 sõidavad bussid nr 2, 3, 4, 5, 6, 9, 14, 15, 16, 18 ja 20 mööda ajutist marsruuti.
Täpsem teave on peatustes ning internetis Tartu linna kodulehel. Seoses Turu tänava (Soola–Aida lõigul) sulgemisega sõidavad liinibussid Väike-Turu ja Soola või Soola ja Aleksandri tänava kaudu. Ümbersõitude tõttu võivad bussid hilineda.

29. mail kell 9–22 ei läbi bussid Turu tänaval Turu peatust. Ajutine Turu peatus asub Soola tänaval bensiinijaama juures.

26. mail kella 19st kuni 29. mail kella 22ni ei läbi bussid ka Aura veekeskuse peatust, vaid peatuvad Turu peatuses Väike-Turu tänaval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles