Tartu Jaani kirik vajas avariiremondiks rahaabi

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaani kiriku orelirõdu lae all asuv tulekahjusüsteemi optiline kiireandur (ülal vasakul) läks aprillis rikki ja selle remont ootas linnavalitsuse reservfondist raha eraldamist.
Jaani kiriku orelirõdu lae all asuv tulekahjusüsteemi optiline kiireandur (ülal vasakul) läks aprillis rikki ja selle remont ootas linnavalitsuse reservfondist raha eraldamist. Foto: Margus Ansu

Tartu Jaani kiriku keldri kuivatamiseks hädavajalik pump ei tööta, aga on eluohtlik. Kevadel avastati, et tulekahjusignalisatsiooni oluline osa ei tööta. Kirik küsis linnalt abi.


Sellega ei ole lõppenud loend puudustest, mis tulid ilmsiks kevadel korralise, iga viie aasta tagant kohustusliku elektripai­­galdiste kontrolli käigus. Ohtlik reoveepump kiriku luukambris on Jaani kiriku tegevjuhi Juhani Jaegeri sõnul paras peavalu juba pikemat aega.

«Oht võib ilmneda, kui keldrisse tekib vesi, aga just selliseks olukorraks pump seal keldris ongi,» rääkis Jaeger. «Käidukorraldaja tuvastas, et see on ohtlik, ja pumba elektritoide tuleb teistmoodi korraldada. Pumbaga oleme hädas olnud ka varem. See on projekti järgi paigaldatud, aga oleme kaks korda vahetanud ja ühe korra remontinud.»

Jaegerile tähendab see, et pumpa tuleb pidevalt kontrollida. Tema meelest oleks vaja soetada kallim ja korralikum pump. Praegu ei ole õnneks küll enam suurvee hooaeg, aga kevaditi on vesi küündinud keldris pahkluuni. Kiriku tellismüüridele vesi head ei tee.

Elektrisüsteemi vigadest pandi veel kirja, et õue pistikupesade nimivool ei vasta kaitselülitile, puudub rikkevoolukaitse ja torni tavapersonali kasutuses pistikupesadel on puudu rikkevoolukaitse, peajaotuskeskuses aga pingepiirik.

Jaeger märkis, et kõik see ei tähenda veel vigu projekteerimisel ja ehitusel, osa puudusi olevat tekkinud õigusaktide muutumisest.

Vältimatu remont

Jaani kiriku ja tema personali turvalisuse tagamiseks on remont aga vältimatu.

Veel ühe puudusena ilmnes tulekahjusignalisatsiooni kontrolli käigus, et orelirõdul paiknev optiline kiireandur ei tööta. Juunis tuleb järjekordne päästeameti kontroll, mille käigus võidakse teha rikkis anduri pärast ettekirjutus. Anduri väljavahetamise hind on 558 eurot.

Jaeger ütles, et kiriku tulekahjuandurite süsteem on jagatud tsoonideks ja kui orelirõdu andur on rivist langenud, jõuab suits võimaliku tulekahju korral järgmise andurini, mis asub kesklöövis. Rike avastati juba mitu nädalat tagasi, kui keskpult andis häiret.

Ta lisas aga, et mõistagi on vaja võimalik põleng avastada nii kiiresti kui võimalik ja rikkis andur asendada. Et töö on kirikule kallis, küsitigi linnalt selleks abi, samuti elektrisüsteemi kordategemiseks.
Linnavalitsus eraldaski eile reservfondist Jaani kiriku sihtasutusele remondiks 2011 eurot.

Kirikul rahapuudus

Linnapea Urmas Kruuse, kes on ka Jaani kiriku sihtasutuse esimees, tõstis teemat kommenteerides esile Jaani kiriku suutmatuse ise piisavalt raha teenida, linnavalitsus on pidanud seetõttu ennegi kirikule raha andma.

«Kogu Jaani kiriku struktuur on üle vaadatud ja on püütud leida rahavoo suurendamise võimalust, mis puudutab kontsertide korraldamist ja renditingimusi,» ütles Kruuse. «Need rahavood ei ole niisugused, et saaks töid ise rahastada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles