Arutluse alla tuleb Annelinna tulevik

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annelinn linnulennult.
Annelinn linnulennult. Foto: Margus Ansu / Postimees

Kuidas teha nõukoguliku pitseriga Annelinnast inimsõbralik linnajagu on küsimus, millele arhitektid ja linnaplaneerijad ootavad vastust otsima kõiki huvilisi. Algust tehakse homme Ülejõe kohvikus.


Tartu linnaarhitekt Tiit Sild rääkis, et see, kuidas teha paneelmajaasumitest mõnusam linnajagu, on olnud teemaks paljudel arhitektuurivõistlustel ja ideid selleks on genereeritud mujalgi. Enamasti on need ideedeks jäänudki.

Nüüd on plaanis härjal sarvist haarata sel viisil, et arhitektid, linnaplaneerijad ning muud erialainimesed viiakse foorumil kokku ühistuesimeeste ja majaelanikega.

Ideid otsimas

Vaieldakse ja arutatakse, et leida ideid elukeskkonna parandamiseks. Nende teokstegemine, nagu Sild tõdes, ei tarvitse olla üldse kallis.

«Näitena suhteliselt lihtne asi: võiks vaadata, kuidas Kivilinna majad on orienteeritud päikese suhtes ja teha siis lõuna- või läänekülge esimesele korrusele terrassid,» rääkis Sild. «Viimasel ajal on paneelmajade remont toetusskeemide tõttu hästi aktuaalne. Põhiliselt puudutab see soojustamist, soojusvaheteid ja ventilatsioonisüsteeme. Võiks vaadata ka seda, mis jääb uksest välja – mänguväljakuid, maastiku kujundamist, parkimist.»

Selleks kõigeks ongi ellu kutsutud üritus «Kivilinnafoorum», mis on Eesti Arhitektuurikeskuse ja Kodanikuühenduste Sihtkapitali foorumi algatatud ja mille töötoad on tänavu nii Narvas kui Tartus.

Projekti nimi tuleneb varasematest linnafoorumitest, arhitektuurikeskus korraldas neid mullu Eesti linnades kaheksa ja pälvis selle eest Eesti Kultuurkapitalilt arhitektuuritegevuse aastaauhinna.

Foorumi ettevalmistamine

Projekti üks algatajatest arhitekt Toomas Paaver kommenteeris ettevõtmise vajalikkust: «Linnade peaarhitektidega arutades oleme jõudnud arusaamisele, et tüüpelamurajoonide ümberehitamine nõuab järjest rohkem terviklikke visioone, mida seni ei ole.»

Korraldajad tajuvad, et Annelinn on ühistegevuse mõttes mõneti probleemne linnaosa, sest erinevalt Supilinnast või Karlovast pole seal linnaosaseltsi, kellega ühendust võtta.

«Kivilinnafoorumi» ettevalmistav koosolek on homme Ülejõe kohvikus Kaunase puiestee 13b kell 13.

Foorum on plaanis pidada sügisel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles