Tartu kunstnikud: maaliosakonna sulgemine loob ohtliku pretsedendi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Tartu Kunstnike Liit esitas valitsusele, haridusministeeriumile ja Tartu Ülikoolile (TÜ) avaliku kirja, milles protesteerib TÜ maaliosakonna sulgemise kava vastu.

Liit leiab, et see ohustaks tõsiselt kultuuri arengut Tartu piirkonnas ning peab osakonna sulgemiseks toodud argumente segasteks.

«Meedias domineerib põhjendusena maaliosakonna madal (õppe?)kvaliteet, mille kaudu ühtlasi nagu väidetaks, et lõpetajate tase on keskpärane,» seisab pöördumises ning seal tuuakse välja, et maaliosakonna lõpetajate seas on sellised kunstnikud nagu Peeter Allik, Imat Suumann, Albert Gulk, Priit Pajos ja Rauno Thomas Moss.

«Valdkonnaga kas või kaude tuttav olev inimene ei söandaks viidata neile kui keskpärase kvaliteediga kunstnikele,» leiab liit. «Samuti on kõik maaliosakonna õppejõud erinevate preemiatega pärjatud ja aktiivsed kunstnikud.»

Pöördumises tuuakse osakonna kvaliteedi indikaatorina välja ka aktiivne näitusetegevus ning lõpetajate kunsitegevuse kõrval ka nende poolt erinevate institutsioonide käivitamine ja kureerimine.

«Arvestades maaliosakonna lõpetanute panust ja rolli Eesti kunstiruumis on väide osakonna kvaliteedi keskpärasusest vastuvõetamatu solvang kogu Eesti kunstiruumile,» leiab liit.

Samuti tuletavad Tartu kunstnikud meelde IRLi valimislubadust tasuta ning kvaliteetsest kõrgharidusest ja nimetavad maaliosakonna sulgemise plaani selle rikkumiseks. «See on sõnapidamatus kõige räigemal kujul, mis seab ohtu kogu Eesti kultuurielu, ning loob ohtliku pretsedendi väikeste humanitaarteaduslike osakondade sulgemiseks,» kirjutatakse pöördumises.

«Sulgemisotsuse pragmaatilisest poolest – lootusest kokkuhoiule – võib aru saada. Kuid kas see õigustab säärast hoopi Eesti kunstile?» küsib liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles