Kirevad ja rasked taastumislood

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taastusraviarst Aet Lukmann
Taastusraviarst Aet Lukmann Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli Kliinikumi statsionaarses taastusraviosakonnas on 30 kohta. Osakonna vanemarsti Aet Lukmanni hinnangul on seda selgelt vähe, et kindlustada kõikidele piirkonna abivajajatele kiire ja efektiivne taastusravi.


«2010. aastal ravisime 488 haiget,» sõnab Lukmann. «Selle aasta leping haigekassaga võimaldab ravida 85 patsienti mullusest rohkem.»

Taastusraviosakonna patsientide vanus kõigub 13–95 eluaastani. Patsiendid on enamasti südame- ja veresoonkonna haigustest, sealhulgas insuldist toibujad. Samuti saavad seal ravi põlve- või puusaliigese operatsioonil olnud patsiendid. Kõige keerukamad on aju- ja liittraumajärgsed haiged.

«Niisiis on meie patsiendid äärmiselt kirevate terviseprobleemidega, mis on taastusravi eriala võlu ja valu,» ütleb Aet Lukmann. «Ühest küljest tuleb hästi orienteeruda eri meditsiinivaldkondades, mis ei ole tänapäeva kitsa spetsialiseerumise foonil just lihtne. Teisest küljest avardub inimese kui terviku nägemise oskus.»

Taastusravi toimib hästi, kui peale arsti on meeskonnas füsioterapeut, logopeed, psühholoog, tegevusterapeut, sotsiaaltöötaja ning tubli õendus-hoolduspersonal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles