Uut anatoomikumi ootab värskenduskuur

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimastel aastatel on uut anatoomikumi kasutanud slaavi ja vene filoloogia õppejõud ning tudengid. Tulevikus kolib hoonesse psühholoogia ja eripedagoogika õpe.
Viimastel aastatel on uut anatoomikumi kasutanud slaavi ja vene filoloogia õppejõud ning tudengid. Tulevikus kolib hoonesse psühholoogia ja eripedagoogika õpe. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikool plaanib läikima lüüa põneva arhitektuuri, kuid väsinud välja­nägemisega uue anatoomikumi maja Näituse tänaval.


Sel nädalal valis ülikool kahe riigihanke teel saabunud pakkumise seast välja firma, kes koostab muinsuskaitsealusele majale remondi- ja ehitusprojekti. Eeldatavasti käib projekteerimine terve suve ning ehitushanke kuulutab ülikool välja tõenäoliselt varasügisel.

Soodsaima pakkumise tegi RTG Projektbüroo, kes lubas projekti valmis teha 95 758 euro eest. Teise, kuid tunduvalt kallima pakkumise tegi Arhitektuuribüroo Kalle Rõõmus, märkis ülikooli planeerimistalituse juhataja Heiki Pagel.

Kui riigihanke tulemusi ei vaidlustata, sõlmib ülikool projekteerijaga lepingu tuleval nädalal, lisas Pagel.

Ruume napib

Viimati tehti selles majas remonti 2001. aastal, mille järel kolisid sisse vene filoloogid. Uued tööd tulevad aga märksa mastaapsemad.

«Midagi väga kardinaalset majaga siiski ette võtta ei saa, kuna see on muinsuskaitseobjekt,» tõdes Pagel. Nii jäävad kindlasti paika praegused auditooriumid, kuid muutub administratiivruumide planeering. Uuendamisele läheb ka maja fassaad ning katus.

2010. aasta jaanuaris ühendatud sotsiaalteaduskond ning haridusteaduskond on aja jooksul tublisti kasvanud. Ruuminappuse käes kannatavad peaaegu kõik teaduskonna üksused, ütles sotsiaal- ja haridusteaduskonna dekanaadi juhataja Piret Orav.

Ehkki teaduskond saab enda käsutusse endise naistekliiniku Toomel, ei mahu kogu üksus ometi ühte majja ning seetõttu otsustati kasutusele võtta ka uus anatoomikum.

Suur kolimine

Pärast ülikooli peahoone kõrval asuva Jakobi 2 maja remonti algab ülikoolis suur kolimine. Nimelt koondub mitmest hoonest vanasse keemiamajja ülikooli filosoofiateaduskond.

Orava sõnul käib ka ajaloolise naistekliiniku õppehooneks ehitamine Lossi tänaval täie hooga ning hiljuti peeti sarikapidu. Sinna kolib tulevikus Tiigi tänava õppehoonetest ning ülikooli peamajast suur osa sotsiaal- ja haridusteaduskonna töötajatest ning üliõpilastest.

«Sinna kolib dekanaat, ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituut, riigiteaduste instituut, sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika instituut ning ka TÜ Euroopa kolledž,» kirjeldas Orav.

Peaaegu oma maja saab psühholoogiainstituut, kes hakkab jagama Näituse 2 anatoomikumimaja haridusteaduste instituudi eripedagoogika õppejõudude ja tudengitega.

Vana jääb maha

Kümmekonna aasta eest täielikult remonditud Tiigi 78 õppehoone jääb kolimise järel tühjaks. Orava sõnul on endisesse ühiselamusse rajatud pikkade koridoridega maja liiga kinnine ega sobi õppehooneks.

Planeering ei soosi instituutide töötajate ja üliõpilaste omavahelist suhtlemist ja sünergiat. Puuduvad sotsiaalseks suhtluseks vajalikud pinnad, pole kohti, kus tudengid ja õppejõud saaksid omavahel sundimatult suhelda, kirjeldas Orav.

Kolimise teine põhjus peitub selles, et Tiigi tänava lõpus asuv maja paikneb ülejäänud ülikoolist liiga eraldi. Ülikooli ruumikava näeb aga ette teaduskonna koondumist kesklinna.

Uus anatoomikum (Näituse 2)

• Ehitati aastatel 1886–1888 Guleke projekti järgi.

• Algselt asusid majas ülikooli füsioloogiainstituut ja patoloogiainstituut.

• Aastal 2001 kohandati hoone filosoofiateaduskonna slaavi ja vene filoloogia eriharude tööruumideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles