Käimlakülastajad rikuvad hauarahu

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pauluse kalmistu avaliku käimla uks asub hauarea lähedal ja inimesed kipuvad seetõttu üle haudade teed lõikama.
Pauluse kalmistu avaliku käimla uks asub hauarea lähedal ja inimesed kipuvad seetõttu üle haudade teed lõikama. Foto: Margus Ansu

Tartu linna kulul maetakse Pauluse kalmistul ümber kolme inimese säilmed, sest hoolimatud käimlakülastajad trambivad pidevalt üle hauaplatsi ja neid ei pidurda isegi manitsevad sildid.

Tartu linnavalitsus tegi ümbermatuseks rahaeraldise eile oma reservfondist, ühtekokku 400 eurot. Õiendis on selgituseks öeldud, et seoses avaliku käimla avamisega Pauluse kalmistul on välisukse juures asuv hauaplats muutunud kalmistu külastajate arvates WC juurdepääsuteeks ning maetute omaksed paluvad õigustatult eraldada neile uus hauaplats ja teha kadunute ümbermatmine kalmistu kulul.

Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ütles, et omaksed on väga häiritud, kuna pärast käimla remonti kaks aastat tagasi on selle kasutus oluliselt suurenenud. Vanasse haisvasse käimlasse ei tahtnud keegi väga minnagi. Linnaasutuse Kalmistu juhataja Aime Pärna selgitas, et käimla ja hauarivi vahele jääb küll teerada, isegi mitte väike, aga inimesed ei lähe mööda rada, vaid astuvad üle haudade.

«See on nii tavaline asi, et kui haud on kolmandas reas, minnakse üle haudade, mitte teerada pidi ringiga,» ütles Pärna. Haak ütles, et tekkinud olukorras on raske kedagi süüdistada või otsida häda projekteerimises, sest kasutati vana hoonet ja midagi juurde ei ehitatud. «Ei osatud ette näha, et see käimla nii populaarseks ja kalmuvaldajale koormavaks muutub, » ütles Haak.

«Kole lugu, midagi ei ole teha. See on hästi tavatu olukord ja lahendus. » Pärna lisas, et eelmisel aastal pani kalmistu välja silte, et inimesed aru saaksid ja võõrale hauale ei läheks. Ent ei saanud aru. Ta lisas, et põhiline probleem pole tavainimesed, vaid asotsiaalid.

«Me peame hoidma Pauluses vahel ka päeval WCd kinni. Muidu ristiinimene ei saagi sinna minna. Uks on kalmistu poole ja kalmistu kontorist me ei näe ju, kes seal ukse taga on,» rääkis Pärna. «Seal siis asotsiaalid kogunevad, ootavad hommikut, et saaks vett ja saaks ennast soojendada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles