Erus elektriinsener avab nimedesse peidetud lood

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatu kaaned.
Raamatu kaaned. Foto: Repro

Vajadus raamatut kirjutada ja avaldada võib tekkida väga mitmel põhjusel. Erus elektriinsener, nagu ütleb enda kohta Tartu, Põlva ja Otepää vahel asuva Prangli küla elanik Juss Konks, talletas kaante vahele loo perest, kohast ja ajast oma lastelastele mõeldes.

«Kui neil tuleb huvi, on koht, kust lugeda ja ehk leida vastus mõnele küsimata jäänud küsimusele.» Nõnda juhatab ta sisse oma kulu ja kirjadega paar kuud tagasi avaldatud 96-leheküljelise koduloolise teose «Valgejõe veerest. Kodust, küladest, nimedest».

Pärast maade tagastamist

Elektriinsenerina Fortum Tartu ASis töötanud praegune pensionär Juss Konks on võtnud käsitleda kodukanti Kambja kihelkonna lõunaservas, kus elasid tema isa ja ema ning ka tema abikaasa Tiina esivanemad. Kuid materjali asus ta koguma hoopis teistel põhjustel, esialgu ei mõlkunud meeles raamat ega lapselapsed.

«Kui pärast iseseisvuse taastamist hakati taludele maad tagastama, pidin talude dokumente käima otsimas Eesti Ajalooarhiivis ning just tänu sellele sain aimu arhiivi ammendamatust sisust. Selle tegevuse käigus sai minust kuidagi pooljuhuslikult suur ajaloohuviline,» meenutab ta sissejuhatuses.

Arhiivis leiduvatest kirikuraamatutest sai ta teada, kus ja kuidas elasid tema esivanemad, mis olid nende nimed, aga samuti talude ja külade nimed. Põhjalikult on ta käsitlenud Lõuna-Tartumaal asunud Prangli mõisa piirkonna kohanimesid.

Raamatust poole täidavad mälestused noorpõlvest ja esivanematest ning ülestähendused Prangli maadel elanud inimestest.

Perest laiemale lugejate ringile

Et kohanimed kujunesid «Valgejõe veerest» siiski üheks läbivaks teemaks, loodab ta, et tema kirjapanek pakub huvi ka laiemalt kui ainult oma perele, sest ilmsiks saavad nimedesse peidetud lood. Kes soovib, otsigu seda raamatut Lõuna-Eesti raamatupoodidest ja -kogudest, aga peagi võib küsida ka Rahva Raamatu kauplustest.

Juss Konks lõpetab oma raamatu põhiosa kauni pöördumisega Tallinnas ja Tartus elavate lastelaste poole: «Võite lugeda seda koolieas, aga ka näiteks ise vanaemad-vanaisad olles. Hoidke meeled lahti nii tuleviku kui ka mineviku suunas, mu head noored sõbrad nimedega Egert, Ernst, Johannes Kristian, Martha Maria, Miikael, Amanda, Klarika, Mattias, Hannes, Jonathan, Matteo, Nathaniel, Markus ja Hugo Paul.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles