Trašanov sai ajapikendust

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georg Trašanov mullu märtsis Põlva kohtumajas.
Georg Trašanov mullu märtsis Põlva kohtumajas. Foto: Margus Ansu

Tartu maakohus rahuldas endise Valga maavanema Georg Trašanovi (56) taotluse ning lükkas talle määratud vanglakaristuse täitmise kahe kuu võrra edasi.


Maakohus rahuldas Trašanovi taotluse ja lükkas talle Tartu maakohtu 10. märtsi 2010 kohtuotsusega mõistetud kandmisele kuuluva kuue kuu pikkuse vangistuse täitmisele pööramise edasi kahe kuu võrra, kinnitas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm. Trašanov kohustub ilmuma Tartu vanglasse karistust kandma 18. juulil.

Esialgu saatis kohus Trašanovile teatise, et ta kohustub ilmuma vanglasse karistust kandma 16. mail ehk täna. Kuid 5. mail esitas Trašanov kohtule taotluse vangistuse täitmisele pööramise edasilükkamiseks kolme kuu võrra tervislikel põhjustel.

Oma taotluse tõendamiseks on ta kohtule esitanud ka meditsiinilise dokumentatsiooni oma tervisliku seisundi kohta ning arsti saatekirja täiendavatele uuringutele, lisas Tamm.

Seega on antud juhul vangistuse täitmisele pööramise edasilükkamise alusena silmas peetud kriminaalmenetluse seadustiku sätet, mille kohaselt võib täitmiskohtunik karistuse täitmisele pööramise oma määrusega edasi lükata kuni kuue kuu võrra, kui süüdimõistetu on raskelt haigestunud ja vanglas ei ole võimalik teda ravida.

Tartu vangla toetas vangistuse täitmisele pööramise edasilükkamist selle ajani, kuni vajalikud terviseuuringud on läbi viidud ja määratud on ravi. Viidatud uuringuid ei ole võimalik vanglas teha, küll aga on vanglas võimalik jätkata uuringute järgselt määratud ravi ja tervisliku seisundi jälgimist.

Lõuna ringkonnaprokurör Marge Püss aga vaidles Trašanovi esitatud taotlusele vastu, leides, et süüdimõistetu ei ole välja toonud tervislikke põhjusi, mis annaksid aluse kohtuotsuse täitmise edasilükkamiseks.

Kas Trašanov on tõepoolest nii raskelt haigestunud, et teda pole võimalik vanglas ravida, pole kohtu hinnangul üheselt tuvastatav. Küll aga annab terviseuuringute vajadus vangistuse edasilükkamiseks piisava aluse, leidis õigusemõistja.

Seetõttu pidas kohus hetkel kohtuotsuse täitmisele pööramisest kaalukamaks süüdimõistetu huvi oma tervisliku seisundi ja ravivajaduste täpseks väljaselgitamiseks. Kohus nõustus aga ka vangla esitatud seisukohaga, et vangistuse täitmisele pööramise edasilükkamine ei ole põhjendatud kolme kuu võrra.

Et süüdimõistetu põhjendamatult ei venitaks vajaliku ravi ja uuringute tegemisega, pidas kohus otstarbekaks vangistuse täitmisele pööramine edasi lükata kahe kuu võrra. Kuna 16. juuli on aga laupäev, siis määras kohus Trašanovi vanglasse ilmumise ajaks järgneva esmaspäeva, 18. juuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles