Vara vald hoiab oma teedel silma peal

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Massipiirangut tähistav liiklusmärk. Foto on illustratiivne.
Massipiirangut tähistav liiklusmärk. Foto on illustratiivne. Foto: Küllike Rooväli / Postimees.

Vara mail tuleb suurte masinatega sõites arvestada, et valla teedel kehtib aasta ringi kaheksatonnine koormuspiirang. Tartumaa teised vallad pole seda teed läinud.


Aastaringne koormuspiirang kehtib metsarohke Vara valla teedel juba kolmandat aastat, selgitas Vara abivallavanem Tarmo Kivi.

«Piirang ei tähenda, et rasketel masinatel oleks meie valla teedel kriips peal,» ütles ta. «Metsa on siin suurte autodega ikka nii talvel, kevadel kui ka suvel veetud ja seda tehakse ka edaspidi.»

Vajaduse korral eriluba

Kui Vara mail on kellelgi tungival vajadusel tarvis koormuspiirangut ületada, siis väljastab vallavalitsus tasuta tee erikasutusloa. Selle loa omanikul on kindlaks määratud õigused tee kasutamiseks ning kohustus tee kahjustamisel see taastada.

«Tänu sellisele korraldusele teame, kes mingit kindlat teed kasutas ning kellelt küsida vajaduse korral tee remontimist või selle töö hüvitamist,» rääkis Tarmo Kivi. «Piirangu kehtestamine on end õigustanud. Metsategijad teavad, et meil kehtib koormuspiirang, ja suurt nurinat pole olnud.»

Vara vallas on ligi 110 kilomeetrit teid ning teekatted on kehvas seisus. Suuri remonte vald tänavu ette võtta ei saa, sest riigilt teede tarvis saadud 40 937 eurost (ligi 641 000 kr) kulus lõviosa ehk 27 532 eurot talvisele hooldusele.

«Talvel tuleb teed lahti hoida, sellest pole pääsu, see on elutähtis töö,» ütles Tarmo Kivi.

Hooajalised piirangud

Samuti metsased Meeksi ja Laeva vald pole kunagi aastaringset koormuspiirangut kehtestanud.
Meeksi vallasekretäri Ene Tammekuni sõnul kehtib sealsetel teedel piirang vaid hooajaliselt, peamiselt kevadise teedelagunemise ajal kuu või poolteist.

«Meil just lõppes koormuspiirangu aeg,» rääkis Laeva abivallavanem Kaimo Puniste. Kuigi viimane talv tegi palju kurja ka Laeva valla teedele, pole omavalitsus kaalunud pikema piirangu kehtestamist.

«Oleme ka koormuspiirangu ajal erilubasid väljastanud,» märkis Kaimo Puniste. «Kui kellelgi on ikka vaja sel ajal tööd teha, siis vald ei taha seda takistada.»

Kambja vallas võib sõita tee kandevõime järgi, läbiaastast koormuspiirangut pole valla teedel kunagi kasutatud. «Ega siis helikopteriga saa metsa välja vedada,» ütles Kambja valla majandusnõunik Enno Soodla. «Kui tee lõhutakse ära metsaveoga, saab tegija välja uurida ja asja korda ajada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles