Vaba maa ootab potipõllumehi

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Porrulaugu peenar. Foto on illustratiivne.
Porrulaugu peenar. Foto on illustratiivne. Foto: Ain Protsin

Käes on aeg porknad-kaalid-juurikad mulda pista. Tänavu võivad seda teha ka aiamaata tartlased, sest Annelinnas ootab neid potipõllunduseks üles küntud hektar maad.


«Kes aga tahab, see sealt ka lapikese saab,» lubas Lutsu majamuuseumi järelevaataja ja Tartu mahejuurviljaaia algatustoimkonna liige Avo Rosen­vald.

Lapike tähendab kuni sajaruutmeetrist põllukest, aga algatuseks võib ka väiksema tüki võtta.
«Oleme selle maa arvestanud puhtalt juurviljaaiaks, kus töö käib enamasti käsitsi,» lisas Avo Rosenvald. «Kes see ikka tuleb nii väiksele tükile kartulimaad tegema.»

Mahejuurviljaaia tegemiseks lubas hektari maad Rõõmu tee lähedalt üles harida Tartu linnavalitsus, maa kasutamise eest tasu ei küsita. Praegu on kindel, et seda maad saab kasutada viis aastat.

Maalapist ja mahepõllundusest huvitatud inimesi oodatakse oma tulevasele põllule laupäeval, 14. mail kell 10. Siis räägib Eesti Maaülikooli teadusprorektor professor Anne Luik seal mahepõllundusest ning annab nõu, mida ja kuidas värskelt haritud maal tänavu kasvatada.

«Põllulapi saamise tingimus on kunstväetistest ja mürkidest loobumine,» toonitas Avo Ro­sen­vald. Nende asemel on plaanis vajaduse korral ühiselt hankida sõnnikut, komposti ja multši.  

Tulevane mahejuurviljaaed jääb linna poolt tulles Lehe ja Jaama tänava ristist umbes 400 meetrit vasakule. «Juba on helistatud, huvilisi jätkub,» ütles Avo Rosenvald, kes on perele juurikaid kasvatanud juba ammusest ajast.

Mõte, et üha rohkem inimesi võiks ise endale korralikku toidukraami kasvatada, tuli tal kaks aastat tagasi ja nüüd hakkab asi jumet võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles