Maaülikool müüb mitme miljoni eest vara

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veski villa.
Veski villa. Foto: Lauri Kulpsoo

Maaülikool pani kokku rohkem kui 3 miljoni eurose alghinnaga enampakkumisele kaks kinnistut Harjumaal Harku vallas, kuigi veel mõne aasta eest tahtis kool sealsamas maad juurde saada. Teisel katsel läks enampakkumisele aga Veski villa.


«Müümise põhjus on üks: neid kinnistuid pole ülikoolil õppe- ega teadustööks vaja. Samas on ülikoolil  Tähtveres teisi objekte, mille arendamine vajab raha,» ütles Eesti Maaülikooli haldusjuht Kalju Koha.

Ülikoolile ebavajaliku vara müümine annab Koha sõnul võimaluse suunata investeeringuid sinna, kus neid läheb õppe- ja teadustöö eesmärkide täitmiseks enim vaja.

Tühjad hooned

Harjumaal Harku vallas läheb müüki kaks maaülikoolile kuuluvat krunti: 21,33 hektari suurune kinnistu alghinnaga 1,38 miljonit ning 31,83-hektarine kinnistu alghinnaga 1,91 miljonit eurot.

Kinnistutel asuvad maaülikooli eksperimentaalbioloogia laborid, millest suurem osa on seisnud juba aastaid tühjalt.

Koha selgitusel on ülikooli territoriaalruumilises arengukavas ammu selgelt välja öeldud, et maaülikool koondab oma tegevuse Tartusse Tähtvere linnakusse ning kõik mujal asuvad ja õppe-eesmärke mitte toetavad kinnistud müüakse maha. Siiski püüdis maaülikool veel mõne aasta eest riigilt sealsamas maad juurde küsida. Maa jäi, tõsi küll, saamata.

Teisel katsel

Koha ütles, et ei tea lisamaa küsimisest midagi, sest viimase pea viie aasta jooksul, mil tema on ametis olnud, pole maaülikool Harjumaal lisamaad tahtnud.

«Ülikool ei kraba maid kokku, et neid müüa kasumi eesmärgil. Kui ülikool ka midagi müüb, siis vaid selleks, et investeerida oma põhitegevusse ehk õppe- ja teadustöösse,» lausus Koha.

Lisaks kinnistutele Harjumaal Harku vallas pani maaülikool enampakkumisele Tartu kesklinna ja Tähtvere piiril asuva Veski villa.

Tegemist on 1889. aastal algselt härrastemajaks ehitatud historitsistlikus stiilis hoonega, mis on muinsuskaitse all.

Veski villa oli müügis ka maaülikooli märtsis lõppenud enampakkumisel 958 675- eurose alghinnaga, kuid ajaloolisele hoonele ei leidunud ostjat. Praegu käimasoleval enampakkumisel langetas maaülikool villa alghinda  880 000 eurole.

Veski villa enampakkumise tähtaeg on 15. juuni. Harjumaal Harku vallas asuvate kinnistute enampakkumine lõpeb 27. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles