Libedatel tänavatel on viga saanud mitukümmend inimest, neist kolm vajab haiglaravi

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kaubamaja juures olev jalakäijate ala oli ka täna keskpäeval väga libe, liiva seal polnud.
Tartu kaubamaja juures olev jalakäijate ala oli ka täna keskpäeval väga libe, liiva seal polnud. Foto: Sille Annuk

Ligi kolmkümmend tartlast on eilsest täna ennelõunani pärast kukkumist libedal tänaval vajanud arstide abi. Kolm inimest kukkusid eile nii rängalt, et vajavad haiglaravi. Eriti rahvarohke oli Tartu ülikooli kliinikumi erakorralise meditsiini osakond (EMO) eile õhtul, mõnel libeduse ohvril tuli seal oodata tunde.

Täna hommikul kella kaheksast kella üheteistkümneni vajas erakorralise meditsiini osakonna (EMO) arstide abi üheksa tartlast, neist neli oli kukkunud libedal tänaval, teatas Tartu ülikooli kliinikumi avalike suhete juht Kristi Tael. «Täna pole keegi kukkunutest haiglaravi vajanud,» ütles Kristi Tael keskpäeval.

Eile käis EMOs 72 abivajajat, neist kolmandik oli kukkunud libedal tänaval. Eriti rängalt said eile libedal tänaval viga kolm inimest, kes vajavad luumurru pärast haiglaravi.

Otse kesklinnas pikali

Kristi Taela sõnul on eile EMOs käinud 72 inimest küllaltki tavapärane pöördujate hulk. «Nende hulgas oli palju olme- ja sporditrauma saanud inimesi,» ütles ta.

Lühikese aja jooksul juba teist korda võttis täna hommikul EMOsse tee ette ka tartlane Ene Künnap, kes eile hommikul pisut enne kella kümmet arsti juurest tulles kukkus kaubamaja ees.

«Väga õnnetult mul ei läinud,» ütles Ene Künnap, kes pärast kukkumist läks koju. «Alguses polnud asi hull, aga mida aeg edasi, seda rohkem hakkas jalg valutama,» rääkis ta. «Lõpuks võtsin õhtupoolikul kaks kanget valuvaigistit sisse ja sõitsin taksoga traumapunkti.»

Rahva hulgas endiselt traumapunktiks kutsutavasse EMOsse jõudis ta eile kella viie ajal õhtul, koju tagasi sai ta sealt taksoga sõita pea kuus ja pool tundi hiljem ehk veerand kaksteist öösel.

«Eile uurisid arstid mind väga põhjalikult, lõpuks öeldi, et luumurdu pole, ainult sidemete venitus,» ütles Ene Künnap. Täna hommikul sai siiski Künnap EMO valvearstilt kõne, kes ütles, et soovib viga saanud koha igaks juhuks üle kontrollida. Seepeale läks Künnap EMOsse tagasi, kus arstid ta haiget saanud jala üle vaatasid, kuid kipsi seda siiski ei pandud.

Arstid aina töötasid

Traumapunktis oli eile õhtul rahvast tema sõnul palju, muist neist tuli ise, osa hädalisi tõi kiirabi.

«Enamikul olid normaalsed traumad, aga oli ka libeduse pärast kukkudes tõsiselt viga saanud inimesi,» märkis Ene Künnap. «Ühel naisel oli õlg liigesest väljas, sellised raskemad juhtumid võtsid rohkem aega. Arstid olid väga koormatud, neil oli tööd väga palju, nad andsid endast parima. Mind üldse ei häirinud, et pidin eile traumapunktis nii kaua ootama, olen viimast nädalat töötu, mul aega küll.»

Küll on ta aga pahane, et otse kesklinnas kaubamaja ees oli kiilasjää, mis tema pikali niitis. «See oli selline väike, vast meeter korda meeter väga libe koht,» ütles Ene Künnap. «Kõndisin seal, olin oma mõtetes ja korraga olin pikali maas. Olen südamest tänulik väga abivalmile keskealise naisele, kes mind seal kaubamaja ees maast üles tõstis. Ta nägi palju vaeva, et mind püsti saada.»

Linna hoolduse all olevad kõnniteed on liivatatud, see on täitsa kindel, kinnitas Tartu linnavalitsuse haljastus- ja puhastusteenistuse linnapuhastuse peaspetsialist Mart Lukason. Eraomanike hoole all olevate kõnniteede seisukorda kontrollib linna menetlusteenistus.

Mart Lukason lisas, et juba kuu aega tagasi on Tartu kõigisse linnaosadesse paigutatud kokku 96 soolaliiva konteinerit, millest kõik majaomanikud võivad oma kodu juures oleva kõnnitee libedusetõrjeks materjali võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles