Puiestee tänava tagune ootab ümbersündi

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadi lennuvälja piirkonna tulevik.
Raadi lennuvälja piirkonna tulevik. Foto: Graafika: TPM

Slaalominõlvad, linnahall, vanatehnikamuuseum ja uus kirik on ainult väike valik sellest, mida Tartu linn on endise sõjalennuvälja ala servale kavandanud. Millal see kõik tuleb, ei ole veel vastust.


Puiestee ja Vahi tänava vahelise ala ümbersünni plaanidest rääkides alustas Tartu planeeringuteenistuse juhataja Indrek Ranniku Narva maantee äärde jäävast kruusakarjääri alast, mille kohta on valminud planeering sinna talispordikeskuse tegemiseks.

Slaalomirajad, kelgunõlvad ja muu selline peaks pakkuma piirkonna elanikele alternatiivi Otepääle sõitmisele. Ette oli nähtud nõlvade tasandamine ja haljastamine.

Linn on taotlenud ka Keskkonnainvesteeringute Keskuselt raha, kuid ei ole seda saanud ja projekt seisab.

Jänese tänava tehas on Ranniku teada plaanis kinni panna, uus tootmisbaas tahetakse rajada Roosi tänava äärde, kuid seda ei ole veel tehtud.

Suurhall tuleb, kunagi

Teisele poole Roosi tänavat otse Roosi-Vahi ristmiku juurde on Tartu linn kavandanud Raadi suurhalli.

Tartu abilinnapea Raimond Tamm kinnitas, et kaugemas perspektiivis linn kindlasti vajab sellist hoonet, aga ühtki tähtaega ei ole võimalik nimetada.

Selle kõrvale endistesse lennukiangaaridesse on kavandatud vanatehnikamuuseum, ent rahastamistaotlus EASile jäi esialgu rahuldamata.

Nende kõrvale hipodroomi alale tahab linn rajada vabaõhu puhkeala, kuid Ranniku sõnutsi ei ole kusagil sätestatud, et seal jätkub ratsasport, ent see pole ka välistatud.

Sellesama ala naabriks on ette nähtud waldorfkool, mille kompleksi jääb ka säilitamisväärseks tunnistatud endine kirik ja söökla. Säilitamist väärivaks on hinnatud ka staabihoone ja ratsatall. Puiestee tänava ääres on aga krunt, mis võiks sobida uue munitsipaalkooli ehitamiseks.

Sõjavägi jääb alles, aga krundi piire muudetakse nii, et sõjaväe käsutuses on ala Vahi tänavani. Koerte varjupaik jääb esialgu alles.

Järgneb Raatuse tänava läbimurre, tänav on tulevikus plaanis pikendada Vahi tänavani ja edasi Idaringteeni, et hajutada liiklust Narva maanteelt. Raatuse ja Puiestee tänava nurgal on reserveeritud maa kaubanduskeskusele, selle kõrvale kavandatakse kirikut.

Garaažid jäävad

Jaamamõisa garaažilinnak jääb alles. Indrek Ranniku sõnul ei ole linnal selle maa järele suurt vajadust.

Kindlamalt kõneleb Raimond Tamm Idaringtee ehitusest, see peab jõudma 2014. aastaks Võru-Ringtee ristmikust Jõhvi maanteeni.

Lähituleviku teema on Vahi tänava väljaehitamine, edaspidi küll Muuseumi tee nime all.

Kindel on ka see, et Jaamamõisa linnaosa – rahvakeeles Hiinalinn – areneb edasi, veel tänavu on kavas Ladva ja Oksa tänava ehitus, nende äärde tulevad uued elamud. Linnaosa lasteaia taha kavandab linn parki ja esialgu jäävad alles ka aiamaalapid.

Ranniku sõnul on aga selge, et niisugune potipõllundus seal igavesti kestma ei jää.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles