Punkti pani punkpoeet

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma luulet esitas John Cooper Clarke.
Oma luulet esitas John Cooper Clarke. Foto: Kristjan Teedema

Tänavusele kirjandusfestivalile Prima Vista pani Tartus punkti punkpoeet John Cooper Clarke, kes andis kolmveerandtunnise tulevärgi Athena keskuses.


Manchesteri lähedalt pärit poeet näeb umbes samamoodi välja nagu rollingute kitarrist Ronnie Wood. Ka vanust on neil peaaegu sama palju: Wood saab varsti 64, Clarke on praegu 62.

Hoolimata vanusest ja kohatisest keelebarjäärist – Clarke’i pikad luuletused on täis sõnastusi, mis on kaugel normitud kirjakeelest – võttis tulvil saal ta hästi vastu. Luuletuste lugemise vahele suhtles poeet mõnusalt publikuga ja sai sealjuures kenasti hakkama kahe joobes fänniga.

Hästi mõjus tema stiilne välimus ja vahvad detailid, nagu näiteks toetumine mikrofonistatiivile ja sinine sussikott, millest ta tõmbas välja muritud nurkade ja rebenenud seljaga kladesid. Suur osa kavast oli tal peas, mis võimaldas tal sõnu nagu kuulipildujast kuuldele tuua.

Prima Vista oli kuulsa poeedi kutsunud Athena keskusesse esinema koostöös Tartu Kõrgema Kunstikooli moeetenduse «Mood-performance-tants» korraldajatega. Pool tundi pärast tema esinemist tuli sealsamas vaatajate ette 13 moekollektsiooni etenduses, mille olid lavastanud Katrin Pärn ja Janek Savolainen.

Tartu Postimehele avaldatud arvamuses tunnistas John Cooper Clarke enda lemmikkollektsiooniks «Coma» ehk – nagu ta ütles – «Neiud haiglavoodis». Rõivad oli disaininud leedulanna Justina Zablockyt.

Samuti meeldis poeedile jaapanipärane kollektsioon (Asta Labžentyt, «Meet in Hiroshima»), täpsemalt selle puust platvormkingad. Sügavama mulje sai Clarke siiski «Comast», mis oli tema meelest kõige paremini lavastatud etteaste.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles