Kirjandusfestival tõstab esile kursimuutuse

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tekstikava «Kursimuutus» esitasid trepimademeil kunstnik Enn Tegova (paremal ülal), filosoof ja muusik Roomet Jakapi (keskel all) ning laulja Mari-Leen Kaselaan (vasakul ülal).
Tekstikava «Kursimuutus» esitasid trepimademeil kunstnik Enn Tegova (paremal ülal), filosoof ja muusik Roomet Jakapi (keskel all) ning laulja Mari-Leen Kaselaan (vasakul ülal). Foto: Margus Ansu

Prima Vista väliskülaline Dina Rubina esines kõnega festivali avamisel ning märkis, et on käinud Tartus korra varemgi – 30 aastat tagasi. Hiljem selgus, et romantilistel põhjustel.



Tänavuse Tartu rahvusvahelise kirjandusfestivali põhiteemaks on korraldajad seadnud kursimuutuse: vajadus millegi muu järele ehk teisisõnu identiteedikriis on õhus nii majanduses kui ka ühiskonnaelu teistes avaldustes, kirjandus sealhulgas.

Iisraeli elanikust vene kirjanik Dina Rubina  tõi kursimuutustest kõneldes näiteid selle headest ja halbadest tagajärgedest. Vastates Tartu Postimehe täpsustavale küsimusele, mis asjaoludel ta viibis 30 aastat tagasi Tartus, ütles Dina Rubina, et romantilistel põhjustel.

«Käisin siin sõprade ja oma esimese mehega, kellega ma viibisin pulmareisil,» meenutas ta. «Midagi kirjanduslikku mind Tartuga ei seo. Olen siin kirjanikuna esimest korda.»

Festivali avamise viimane jagu käis raamatukogu sisetrepi mademeil, kus Berk Vaheri lavastatud tekstikava «Kursimuutus» esitasid kunstnik Enn Tegova, filosoof ja muusik Roomet Jakapi ning laulja Mari-Leen Kaselaan.

Täna ja hommegi pakub festival Tartus kohtumisi kodu- ja välismaiste kirjanikega, teiste hulgas festivali patrooni Rein Rauaga.

Nii nagu eile on ka täna kesklinna pargis avatud raamatukogu, kus saab laenata raamatuid, lugeda lehti ja kasutada internetti. Päeval on vabaõhuraamatukogus lasteüritused ja õhtul kontsert. Täna kell 22 saab pärast laulvate kirjanike esinemist vaadata filmi «Polli päevikud».

Tänagi on Tartu Ülikooli raamatukogu ees ja sees raamatulaat, kus on võimalik hankida soodsa hinnaga raamatuid. Prima Vista viimane päev möödub pühapäeval Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles