Tanel Linnas, leiutaja, Eesti

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teaduskeskus Ahhaa leiutaja Tanel Linnas.
Teaduskeskus Ahhaa leiutaja Tanel Linnas. Foto: Margus Ansu

Ahhaa tehnoloogiasaalist maa südamesse sõidutav lift on selle väljamõtlejale ja tegijale, Ahhaa leiutaja Tanel Linnasele paras pähkel. «Lift sõidab, aga üsna palju on veel teha,» ütles ta nädal tagasi. «Need kõik on väiksed tööd, näiteks elektroonika, juhtmete vedamine ja projektsioonid, aga kõik võtavad omajagu aega ja nuputamist.»


Tööd on seda rohkem, et tavaline lift Ahhaa liftiks ei kõlvanud. Maapõue põnevale retkele viiva riistapuu ehitas leiutaja kaubatõstukist, mis olevat hulga parem kui lift.

Peale selle oli leiutajal pooleli zombi-laud. «See on puhas silmapete,» kirjeldas Tanel Linnas oma eksponaati. «Laud keerleb ja valgus vilgub sünkroonis liikumisega. Laual olevad kujud on kõik veidi erineva olekuga, aga vaatajal jääb mulje, et kuju liigutab. Noh, see on nagu multifilm.»

Nagu multifilmist on pärit ka munakujulised robotid, mille leiutaja välja töötas. Ahhaa maja suurel avapeol on munarobotid täies sõiduvees: nad vuravad külaliste hulgas ringi, löövad nende ees lahti oma kõhul olevad luugid ja pakuvad luukide taga peituvat head-paremat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles