Algab festival, mis juba käib

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali Prima Vista eilse eelsündmuse «Õnnekonverents» esimesest esinejapaarist tulid Nooruse galeriis kuulajate ja vaatajate ette Jaak Tomberg kehaliselt ja Andrus Laansalu pildiliselt teemaga «Õnn, uni ja otsustamatus».
Festivali Prima Vista eilse eelsündmuse «Õnnekonverents» esimesest esinejapaarist tulid Nooruse galeriis kuulajate ja vaatajate ette Jaak Tomberg kehaliselt ja Andrus Laansalu pildiliselt teemaga «Õnn, uni ja otsustamatus». Foto: Sille Annuk

Kuigi kirjandusfestival Prima Vista on kavas pidulikult avada Tartu Ülikooli raamatukogus neljapäeval, on festival juba mitu päeva sisuliselt käinud. Eelüritusi on olnud Tartus ja kaugemalgi.


Raamatu ja roosi päev Tartu kaubamajas ja botaanikaaias, kirjanduslik panus Supilinna päevadel ja August Gailiti päeval Valgas, eilne interdistsiplinaarne «Õnnekonverents: paremad maailmad» Nooruse galeriis – need on kõik festivali kavas kirjas kui eelüritused.

Eelüritused on ka täna kell 15 spordimuuseumis, kus on vestlusring Kulle Raigiga tema viimase aja kirjatöödest, ning kell 19 Y-galeriis, mida täidab Topofon ehk luule, hääl ja heli: Maarja Pärtna esitleb luulekogu «Rohujuurte juures», Mehis Heinsaar loeb uut ja vana ning Luulur häälutab...

Kaheksandat korda peetava rahvusvahelise kirjandusfestivali Prima Vista põhiprogramm käib Tartus 5. maist 7. maini ja lõpeb pühapäeval Tallinnas. Kõige muu huvitava ja väga huvitava kõrval toovad festivali korraldajad kirjandushuviliste ette mitu väliskülalist.

Juba festivali avamisel hom­me kell 12 peab vene keeles kirjutav iisraeli päritolu kirjanik Dina Rubina loengu teemal «Kirjanik: elukurss ja eluviis». Samal päeval kell 16 esineb ungari luuletaja Áron Gaál Tartu kirjandusmajas.

Avapäeval kell 21 esitleb Petrone Print kirjandusmaja krüptis Vahur Afanasjevi raamatut «Minu Brüssel. Läbikukkunud euroametniku pihtimus» ning kogemusi Brüsselist jagab ka Hollandi päritolu kirjanik Serge van Duijnhoven.

Reedel on võimalik kohtuda saksa kirjaniku Kathrin Schmidtiga, kelle romaani «Sa ei sure» tõlget esitletakse kell 15 TÜ raamatukogus. Laupäeval kell 12 räägib soome poliitik ja politoloog Erkki Tuomioja sealsamas oma teosest «Jaan Tõnisson ja Eesti iseseisvus».

Üheks tänavuse Prima Vista värvikaimaks külaliseks on festivali korraldajate meelest Man­chesteri punkpoeet John Coo­per Clarke, kes astub kuulajate ette Tartu Kõrgema Kunstikooli etenduse «Mood-per­for­mance-tants» eel laupäeval kell 19.30 Athena keskuses.

Mida või keda oli tänavusele Prima Vistale kõige raskem saada?

«Selliste nimedega nagu Dina Rubina või John Cooper Clarke on olnud palju tööd, et aegu klapitada, teha nii, et kõigile sobiks,» ütles festivali programmijuht Marja Unt. «Aga palju tööd on olnud ka meie kohalike esitluste ja muuga, et neid ajaliselt kavasse paigutada.»

Eelüritustega on Undi arvates hästi läinud – ka ilma poolest. Põhiprogrammist soovitas ta ajahädas inimesel keskenduda sellele, mis sobib tema huvialaga, kindlasti aga kuulata väliskülalisi. «Publiku lemmik on olnud laulvate kirjanike kontsert,» lisas ta. «Tänavu kujuneb väga põnevaks ka patrooni õhtu neljapäeval, kus kirjutatakse rengat.»

Tavapäraselt on kavas vabaõhukino, pargiraamatukogu ja raamatulaat ning mõndagi lastele.

Tartus ja Tallinnas
• Kirjandusfestivali Prima Vista põhiprogramm käib Tartus 5. maist 7. maini.
• Festival avatakse neljapäeval kell 12 Tartu Ülikooli teadusraamatukogu konverentsisaalis.
• 8. mail ehk festivali viimasel päeval on üritused Tallinnas, kust on pärit ka festivali tänavune patroon Rein Raud.
• Festivali kava levib brošüüridena ning internetis http://kirjandusfestival.tartu.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles