Eksperthinnang: võsaraie ja liivaladestus ei rikkunud Piirissaarel kaevuvett

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirissaar.
Piirissaar. Foto: Graafika: TPM

Piirissaare rahvas kurtis möödunud kevadel, et pärast suurt võsaraiet ning järvest võetud liiva ladestamist saarele tungis vesi keldritesse ning kaevud läksid untsu. Keskkonnaameti tellimusel valminud Piirissaare veerežiimi eksperthinnang hindas liivaladestusala ja võsaraie mõju saare veerežiimile ebaoluliseks.


Eesti Maaülikooli eksperdid koostasid hinnangu Piirissaare veerežiimi võimalike mõjurite kohta kahel viimasel aastal ning esitasid soovitused üleujutuste mõjude leevendamiseks, teatas keskkonnaameti pressiesindaja Aet Truu. Eksperthinnangu koostajad rõhutasid, et Peipsi on reguleerimata veekogu, millele on iseloomulikud harva esinevad kõrged veeseisud ning seetõttu ei ole võimalik looduslikke üleujutusi vältida. Üleujutusi saab vaid teatud määral leevendada.
 
«Piirissaare veerežiimi võimalikke mõjureid uurinud ekspertiis sedastas, et lähtuvalt Peipsi veetasemest on saare veeprobleemid tsüklilise iseloomuga,» selgitas keskkonnameti looduskaitse juhtivspetsialist Kaili Viilma.

Samas märkis ekspertiis, et kui liivaladestuseala ja võsaraie võimalikud mõjud on ebaolulised, siis sadama laiendamisega võidi sulgeda looduslikud äravoolud, mis võivad sademerohketel perioodidel mõjutada Tooni külast vahetult lõunasse jääva ala veerežiimi, lisas Viilma.

Eksperthinnangus soovitati sadama piirkonda rajada kaks truupregulaatorit, paigaldada liivaladestusala teenindustee ning Saare ja Tooni küla ühendava tee alla truubid, samuti puhastada looduslik äravoolusäng saare lõunaosas.

Uurijad hindasid Peipsi järve veetaseme dünaamikat, saare lõunaossa Eesti Väravate projekti raames rajatud liivaladestusala ning sadama rekonstrueerimise ja võsaraie võimalikku mõju saare veerežiimile.

Hinnang põhines Peipsi järve veetasemete mõõdistustel, skaneeringu alusel koostatud kõrgusmudelitel, ortofotodel, ladestusala mõõdistusandmetel, ajaloolistel kaartidel ning saare varasematel külastustel talletatud informatsioonil.

Keskkonnaamet kavatseb tuleval aastal tellida Piirissaarele truupide paigaldamise ja võsastunud niitude puhastamise lammialadel ning külade piirkonda jäävatel mineraalmaadel. Samuti on kavas puhastada olemasolevad tiigid ning rajada ka mõned uued tiigid kahepaiksete asurkonna toetamiseks.

Paralleelselt kavandab keskkonnaamet rajada Piirissaaret hõlmava Peipsiveere looduskaitseala. 23. maist kuni 30. juunini toimub looduskaitseala kaitse-eeskirja eelnõu avalik väljapanek ning alustatakse ka looduskaitseala kaitsekorralduskava koostamisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles