Kuidas on arenenud Tartu Uue Teatri maja küsimus?

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu abilinnapea Jüri Sasi.
Tartu abilinnapea Jüri Sasi. Foto: Lauri Kulpsoo/Postimees

Jaanuaris oli Tartu Postimehes uudis selle kohta, et laieneva tegevusega Genialistide klubi on aina võimsamaks muutuvale Tartu Uuele Teatrile jäänud kitsaks. Seetõttu sugenes idee muuta punastest tellistest hoone Laia ja Magasini nurgal teatrimajaks. Kas ja kui palju see idee on edenenud?


Jüri Sasi
Tartu abilinnapea

Tartu Uue Teatri juht Ivar Põllu käis poolteist-kaks nädalat tagasi linnavalitsuses. Rääkisime nii Genialistide klubist kui ka teatrist ja hoonest Lai 37. Tartu Uus Teater tegutseb küll veel Genia­listide klubis, kuid teatril on tarvis suuremat pinda.

Kas linn ostab selle Tartu Ülikoolile kuuluva punastest tellistest hoone Laia ja Magasini nurgal ja annab Tartu Uue Teatri käsutusse?

Praegu ei ole linnal küll veel nii palju võimekust, et Lai 37 maja ära osta, et rajada sinna teatrimaja. Soovitasime Ivar Põllul pöörata pilgud erainvestorite poole – võib-olla keegi neist ostab selle maja ära ja rendib Tartu Uuele Teatrile ning siis me saame aidata rendi tasumisega.

Oletame, et linnal tuleb hakata varsti rendi tasumisel toeks. Kas linnavalitsus kujutab ette, et see maja Laia ja Magasini nurgal, mida praegu kasutab osaliselt kehakultuuriteaduskond, jääb ainult Tartu Uuele Teatrile või saavad seal võimaluse tegutseda ka teised Tartu teatritrupid?

See maja jääks ainult Tartu Uuele Teatrile liiga suureks. Uus Teater annaks aastas 60–70 etendust. Teistel aegadel oleks võimalus sinna kutsuda välisesinejaid ja oleks võimalik, et ka teised Tartu teatrid kasutaksid neid ruume, kas või näiteks Tartu Üliõpilasteater ja Vilde Teater, kes iganes.

Ma arvan, et nad oleksid kõik huvitatud sellest, et see oleks teatrimaja ja et seal toimuks võimalikult palju igasuguseid etendusi.

Kas teatrimaja jääks hallata Tartu Uuele Teatrile?

Jah. Majal peaks olema üks kindel peremees.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles